2024-07-03
讲咗成个月嘅行山之旅,呢日终于成行🐵 出发之前梗系先要医饱个肚🤤 朋友仔知我钟意食 #芝士蛋糕,极力推介我哋去试吓佢公司附近间餐厅「FUFA Life 孵化生活」,话佢哋嘅芝士蛋糕做得相当出色,而且食物同服务都唔错,建议我哋可以试吓!我哋约喺 #荔枝角港铁站C出口 集合,过条马路就到达我哋嘅目的地 #孵化生活。餐厅装饰得好有「诚品」小清新嘅风味,用餐同酒吧区自成一角,感觉都几舒服🍃 餐厅上嘅食物选择都唔少,因为唔想谂,最终我哋叫咗三份 #午餐,加咗啲 #小食 同 #蛋糕 嚟share😉午餐包咗个 #泡沫蘑菇汤 同 #冰果茶,汤嘅菇味好香浓,衬埋杯冻冰冰嘅果茶清吓味蕾,正好为一餐作好准备🤤主菜🍽️🐤烤柠檬香草法国春鸡 - 鲜嫩鸡肉有阵阵嘅柠檬同香草香气,配埋香脆嘅薯条,正呀喂🤤🍄🟫芝士芦笋黑松露杂菌意大利饭 - 淡淡嘅黑松露香气扑鼻,饭粒嘅软硬度做得恰到好处🤤🥗一楼沙律配鸡肉、蛋、牛油果 - 生果粒同沙律菜分开上,可以减少水果同蔬菜水份嘅流失,再加上特制酱汁「腰果芝麻汁」,香口得嚟又淡淡芝麻香,非常滋味🤤小食🐣冬阴功鸡翼 - 香脆嘅外皮,配上冬阴功特有嘅香辣味道,啖啖肉好丰富呀🤤甜品🍰
主菜🍽️
小食🐣
甜品🍰
巴斯克芝士蛋糕 - 呢件芝士蛋糕可以话系成餐嘅重头戏,浓郁嘅芝士味道,加埋流心嘅芝士溶,口感非常丰富🤤 系 #小秘书 encore之选
咖啡☕️
Dirty - 冷热交错嘅口感,加上淡淡嘅咖啡香,非常醒神
整体嚟讲餐厅嘅食物同埋服务都令 #小秘书 非常满意,就算简简单单要求杯热水,服务员居然拎埋个暖壶过嚟,服务非常细心,令人有一种宾至如归嘅感觉❤️
📍 孵化生活 (荔枝角) 青山道495号诚信中心1楼2号舖