2024-03-11 4505 浏览
{食尽长沙湾之港式 — 叶公馆}————————————————最近俾朋友问,点解我地咁小介绍西餐俾大家😂,睇一睇发现其实都真系,因为#hkfoodu 比较钟意食中菜或港式野,一系就东南亚😂而今次都唔例外😬 (p.s.咁热炒小菜真系好好食呀嘛 🤣) 🔸 菠萝咕噜肉 (孖宝C) 菠萝咕噜肉一向都系我钟情既菜式😆, 今次呢碟嘅咕噜肉味道够酸甜, 唔会太多肥膏,而佢嘅外层亦都脆口,唔错! 🔸 豉椒蒸大蚬 (孖宝C) 平时喺屋企想食蚬,要洗得干净真系好麻烦😅 而听讲呢度都出名海鲜,所以嚟到梗系要食佢嘅豉椒蒸大蚬啦! 一上碟见到有大量蚬即刻心心眼, 蚬肉好新鲜唔会有坏蚬, 而佢嘅酱汁有好轻微嘅辣, 令到佢更加惹味🥰份量抵食食极都有! 🔸 菜心炒鲜鱿 有时嗌菜但系又唔想斋食菜好似冇咁抵,就会想要配一啲其他嘢(有冇人都系咁🤣) 估唔到呢啲菜心炒鲜鱿嚟到,啲鱿仲多过菜心🤪, 少少咸味,健康又美味😆 Overall comment: 长沙湾嘅餐厅一般都唔算系贵价路线, 呢种街坊茶楼食小菜, 够水准得嚟性价比又高,值得一试, 最后仲有一碗陈皮红豆沙送嫁!
{食尽长沙湾之港式 — 叶公馆}
————————————————

🔸 菠萝咕噜肉 (孖宝C)

🔸 豉椒蒸大蚬 (孖宝C)

🔸 菜心炒鲜鱿

Overall comment: