2016-06-21
父亲节食饭, 一家四口去左九龙城食永珍越南菜馆, 但其实系泰国菜, 可以话系越南泰国菜。 好彩我地早左食饭,6:45PM到,唔洗点等位, 因为坐咗一阵已经越来越多人入嚟,仲全场满座添。屋企人喜欢食咖哩, 点都要叫咖哩, 最终点左个咖哩海鲜煲, 食咖哩要用面包点汁食先够yummy, 再 order咗份蒜蓉包, 我哋另外仲叫咗越式炒牛柳粒、 泰式活虾刺身、 越式香芒炒饭、泰式炒杂菜。 叫到成枱都系食物好满足。越式香芒炒饭-$66 (好味指数 / 抵食指数) - 5个为最高。越式香芒炒饭煲仔上, 即使由厨房拎到上枱都仲热辣辣, 一放上枱成煲金黄色, 好想即刻摆入口食。 成煲金黄色不单是因为香芒, 连饭都炒到金黄色,仲有好多肉松,大大粒虾肉青瓜片同菜粒。 好欣赏佢个炒饭炒得好入味, 真系连啲配菜例如虾肉菜粒都好够镬气同够咸味, 猪肉松本身香香脆脆,配个炒饭一齐食更加香口惹味, 主角芒果大大件,最重要系一啲都唔酸超级香甜。 呢个越式香芒炒饭炒得好好味,成煲饭炒得够均匀够镬气。咖哩海鲜煲-$128 (好味指数: / 抵食指数 - 5个为最高。话咁快咖哩海鲜煲同蒜蓉包一齐上枱喇, 咖哩海鲜煲面头有一
话咁快咖哩海鲜煲同蒜蓉包一齐上枱喇, 咖哩海鲜煲面头有一层厚厚的辣油, 看似好辣,食过之后原来都不算太辣, 得成个海鲜煲搅拌均匀后,会见到椰奶其实沉晒底, 椰香味好重, 但唔算太甜, 味道系偏咸且少辣。海鲜煲内有切件鱿鱼筒、 蟹柳 、虾粒、 青口同时菜, 个人觉得海鲜煲材料不算吸引,宁愿选择咖哩鸡或牛腩, 不过屋企人想要海鲜都冇办法啦。 咖哩海鲜煲个重点唔系d海鲜,主角真系啲咖哩汁,个咖哩汁好味到要用蒜蓉包不断咁点汁黎食, 蒜蓉包食完都唔够喉,最后要叫多两碗白饭捞汁食。 蒜蓉包呢,一份有三大件,好香蒜蓉味同够干脆。 够干脆点咖哩汁一流。
泰式活生虾完完全全系冰镇, 可保持生虾爽口及鲜味。 一碟有七大只, 晶莹剔透, 望到都觉得够新鲜, 最欣赏呢度个厨师能好好利用虾头, 炸埋个虾头俾你食,一啲都唔会浪费, 一虾两食, 认真够爽!
完全冇谂过呢个越式炒牛柳粒系咁大碟咁抵食㗎,$98 有咁大碟又咁多粒嘅炒牛柳粒, 仲要个味道都唔错㖞, 讲到明越式就紧系香料味重啦, 唔知有啲咩调味,但系就食到啲香茅味。炒牛柳粒多到我哋4个人都食唔晒,因为太饱啦! 呢个超级抵食!
泰式炒杂菜, 有几种不同的时菜, 最主要够镬气, 炒菜够入味。