系时候又要豪一豪, 队队啤, 现今有风味既大排档少之又少, 唯有转移到市政街市上的熟食档寻味. 已有一段时间无来帮衬, 今晚HAPPY FRIDAY叹一叹.  去这里食预咗人山人海, 淑女都要变港女, 擘大喉咙饮酒吹水先够过隐.  不过唔想等位, 就要衬早6点半前到就最好.  今晚我们一行4人有小炒有海鲜有啤酒, 不过对于海鲜有点失望, 不及以往的鲜味.是晚特价啤酒都是十几元小炒王 ~ 我最爱食, 够镬气, 虾肝白饭鱼仔炸得脆脆惹味, 韮菜花又够甜(当然加糖煮啦 ^^), 份量又够, 因朋友不吃辣, 如能加XO酱来炒, 佐酒更一流. 啫啫芥兰煲 ~ 只要你一去到嗅到附近枱有食, 你便即忍唔住要照跟, 芥兰翠绿爽口, 虾膏味适中, 配合煲仔上炸一炸, 食不停. 豉椒炒蚬 ~ 以往食开唔觉得不好, 但今次既献汁很浆糊很杰, 每食一口蚬便浆住我的口, 把蚬肉完全覆盖了. 幸好蚬肉颇弹口.蒜蓉粉丝蒸圣子 ~ 圣子肉颇大铺上粉丝, 蒜蓉, 炸蒜及葱花, 可惜不新鲜, 肉质"莓"不鲜味, 粉丝不弹牙, 而且没有甜豉油淋面, 只有铺面的蒜蓉炸蒜可吃.   梅菜蒸魭鱼 ~ 例牌都有好大件, 甜甜的豉油
是晚特价啤酒都是十几元
小炒王
啫啫芥兰煲
豉椒炒蚬
蒜蓉粉丝蒸圣子
梅菜蒸魭鱼
梅菜蒸魭鱼 ~ 例牌都有好大件, 甜甜的豉油加上鱼汁用来伴饭好开胃, 鱼肉质颇弹牙, 这味海鲜算是最合心水.

2015-07-31
小炒王