2020-05-20 441 浏览
广东小炒一向都系我的最爱之一,无独有偶,如果喺可行嘅情况之下,我都会嗌菠萝咕噜肉/生炒排骨,同埋西兰花炒鲜鱿,所以今次帮衬嘅呢一间都唔例外。红磡街市熟食中心有好多档大排档,不过我自己就最钟意食呢一间,小炒够镬气,价钱又合理。呢间嘅西兰花炒鲜鱿,用嘅鱿鱼质素唔错,虽然我自己估计唔系新鲜游水嘅鱿鱼(因为碟𩠌嘅价钱绝对反映到),不过鱿鱼嘅肉质都够弹牙,加上镬气够,所以唔错。至于我嘅另一至爱菠萝咕噜肉都算唔错,最主要原因就系佢嘅炸粉浆唔会太厚,因为我真系好怕𠮶啲炸到成旧粉咁样,唔讲仲以为自己食紧酸斋。不过有时如果大厨落多咗汁,碟野就衰晒,10次有1次失手啦🤣。另外大家要留意,千祈唔好叫蚝饼,因为佢嘅做法好独特,做到好似个蛋糕咁,当然口味嘅嘢好难讲
西兰花炒鲜鱿

菠萝咕噜肉