2021-06-30 1003 浏览
今日喺北角上堂,放学过咗去「一田」逛下,行完就顺手去附近买个饭返屋企食。喺商场正门旁边见到有间台式餐厅,睇咗门口餐牌,食物选项都几丰富,有牛肉汤面、台式便当、干拌面、汤品、面线、台式小吃、甜点,见啲午餐同下午茶餐都几啱我心水,一于试下。点咗个好康午餐:酱油猪软骨卤肉便当 ($65)、下午时光:牛肉香葱手抓卷饼 ($40) 同 台式小香肠 ($15),外卖每个套餐加 $2、小吃每盒加 $2。一向都好钟意食猪软骨,贪佢软腍又够入味,呢度亦做得很有水准,入口脆而不硬,够松化又唔油腻。卤肉味道亦唔错,咸甜有序,配埋只卤蛋,口感丰富,下饭一流!另外个牛肉香葱手抓卷饼亦颇有惊喜,虽然拎到返屋企先至食,但系外层嘅饼皮仍然酥香脆口,而且入面嘅馅料都几饱满,除咗椰菜、香葱外,还有大大块已切片嘅牛腱肉,滋味满足。小香肠的的骰骰,外皮好脆,而且肉味非常香浓,入口带点甜味。两个餐都免费跟热饮一杯,点咗台式奶茶同杏仁茶,奶茶质感好滑溜,茶味浓、奶味香;杏仁茶不过甜,而且饮落有好重杏仁味,也不俗。
小香肠的的骰骰,外皮好脆,而且肉味非常香浓,入口带点甜味。
外卖自取