2019-10-05
每次想食中菜,但又唔想去传统酒楼,就会即刻谂起乐天皇朝,这里有著西餐厅的雅致环境,吃的却是美味的上海菜,符合晒我嘅要求宽敞的空间,舒服的椅子,可以好优雅地吃一餐上海菜萝卜丝酥饼即叫即炸,可以食出一层一层的酥皮,口感松脆,炸得一点都不觉肥腻,里面充满着足料萝卜丝,唔系好多地方可以整得咁好食上海风味酱鸭鸭只要先以葱、姜、酒等烫煮去腥,沥干后再干煸,再淋上以酱油、冰糖及八角、桂皮等调成的酱汁并泡卤入味。口感柔软,咀嚼时,酱汁甘甜饱满的滋味很迷人原味小笼包(六只)乐天皇朝嘅小笼包,吃过嘅朋友相信都好难系其他地方揾到这个味道,皮薄而充满汤汁,夹上来时不易破烂,可以原汁原味地吃到一个滋味嘅小笼包加些姜,加些醋,一啖吃下去,实在滋味清炖鸡汤汤清而味带甜,汤水充满鲜鸡的香味,每啖鸡肉都鲜嫩无比无锡鲜肉锅贴大大只,外皮煎得香脆,亦能锁死鲜肉嘅肉汁,咬下去的时候,一不小心就会汤汁四溅上海炒年糕上海菜某些菜式好适合喜欢浓味的朋友,如这个上海炒年糕,浓厚嘅酱汁配上肉丝,冬菇,不同类型嘅蔬菜,丰富你嘅味蕾热柠檬菊花蜜,金草麦芽山楂茶饮品嘅味道都一丝不苟,真材实料,菊花蜜菊花足料,山楂茶真系会饮到一个个已切开嘅山
宽敞的空间,舒服的椅子,可以好优雅地吃一餐上海菜
萝卜丝酥饼
上海风味酱鸭
口感柔软,咀嚼时,酱汁甘甜饱满的滋味很迷人
原味小笼包(六只)
加些姜,加些醋,一啖吃下去,实在滋味
清炖鸡汤
汤清而味带甜,汤水充满鲜鸡的香味,每啖鸡肉都鲜嫩无比
无锡鲜肉锅贴
上海炒年糕
热柠檬菊花蜜,金草麦芽山楂茶
饮品嘅味道都一丝不苟,真材实料,菊花蜜菊花足料,山楂茶真系会饮到一个个已切开嘅山楂,可想而之,味道绝对充实
擂沙汤丸
烟靱弹牙嘅糯米皮,配上温暖而流心嘅黑芝麻,一碟有四粒,色香味俱全
香煎豆沙锅饼
饼皮煎得够脆口,咬落去会有扑扑声,红豆蓉多但不会过甜,有外脆内软嘅双重口感
柠檬芦荟桂花蜜
每次嚟乐天皇朝,都一定会叫嘅呢杯甜品,布满粒粒嘅桂花,香气十足,每一口都系已切细嘅芦荟,感觉滋润,柠檬加蜜糖,又可以好好咁中和到饱的感觉,满分💯
雅致的环境吃上海菜,食物满分,服务满分