2019-02-01 33 浏览
可能你会觉得来得尖沙咀iSquare食饭, 预左唔会平, 但呢种观念需要改变,讲紧既系呢间上海餐馆「金牌小龙」,价钱相宜。餐厅位于商场既3楼,里面其实都算几大,座位多,装修都唔错,有特色。当晚入座时大约有八成坐满,留意到其实都有不少游客光顾。餐厅选择其实都算多,一看店名就知主打小笼包,当然系必点。选择比较多款,我地就叫左金牌小笼包。一笼五个,唔需要四十蚊就有一笼, 抵食!小笼包皮薄馅靓,里面好多汤汁,配合姜丝和黑醋,味道一流,不比外面有名的差。我地叫左个元盅鸡汤。汤最重要当然够热,上台时已经感受到那种热度。汤既味道清甜唔油腻,饮落觉得好滋养。而鸡肉唔算滑,可能煲得太久了。红烧牛肉面既汤底非常浓郁,份量也不少,足足四大片,食落有牛味而且有口感。而面质唔算好弹牙烟韧,属于正常水平,若弹牙些会更吸引。干拌荠菜馄饨既皮薄,饀料也算丰富,配上豉油酱汁再拌一拌,不过略嫌味道有点淡。醉鸡花雕既酒味比我想像中浓,再加上人参既清香,味道出乎意料地好,而鸡肉也入晒酒味。月头去台湾品尝了永康既粉蒸排骨,返到香港见到自然想找回那种感觉。我觉得排骨和薯仔味道还好,不过排骨似乎有点粉,有待改善。餐厅新品推介,当然

金牌小笼包

元盅鸡汤

红烧牛肉面

干拌荠菜馄饨

醉鸡

粉蒸排骨

餐厅新品推介,当然要试一试。脆皮松板猪外层煎得干身,但入面依然充满肉汁。香口脆边,肉质爽口。

脆皮松板猪

味道与价钱,值得一试!
金牌小笼包
元盅鸡汤