餐厅: 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)
资讯:

之前去过淘大的上海婆婆, 觉得唔错, 也吃过数次朋友想吃小笼包, 为就脚, 所以拣地点方便既尖沙咀区订位后,说明用餐个半小时, 唉....太多餐厅都系咁, 食得又唔倾得, 照book啦去到, 4人被安排坐宁静点既大卡位, 都坐得几舒服~环境都很干净, 坐低后, 侍应都斟茶比大家大家认为黎得食上海菜, 小笼包是必点的, 先来个基本的小笼包上菜是快, 每笼4只, 一人一只, 但我同朋友一夹就穿底, d汁漏走哂, 可能是我们的夹功很差吧但看看皮底是很薄的, 唉....都算了没有穿的朋友们, 说其实肉汁不多, 不过在于上海菜中的招牌菜是相当的失望呢~幸好朋友醒目地, 叫住一笼看看是甚么状况才encore, 一夹即穿, 不可能会再encore啦然后赛螃蟹....比平日吃的外表有点特别, 没有蛋黄既?! 可能就是餐厅的特色但用匙羹一笔下, 感觉很"实在", 再放入口中, 一粒粒的, 唔系像豆花般质地完全是全熟的蛋白, 很实在!! 从未吃过咁实在的赛螃蟹, 味道唔系差, 不过唔滑啰其他还有𩠌, 干炒四季豆, 炒年榚, 松子鸡米包子, 呢d都ok既蒜泥白肉系做得最好既一道菜, 我唔太好蒜泥, 所以吃了
之前去过淘大的上海婆婆, 觉得唔错, 也吃过数次

朋友想吃小笼包, 为就脚, 所以拣地点方便既尖沙咀区

去到, 4人被安排坐宁静点既大卡位, 都坐得几舒服~

环境都很干净, 坐低后, 侍应都斟茶比大家

但看看皮底是很薄的, 唉....都算了

小笼包

赛螃蟹
蒜泥白肉系做得最好既一道菜, 我唔太好蒜泥, 所以吃了一粒

佢系将白肉片包著青瓜粒, 圈埋一团, 在面放上蒜泥, 食既时候非常方便

冻冻的, 入口也很爽, 味道也刚好, 带点辣味!
蒜泥白肉
限时的真的限时, 坐到够钟时, 侍应端出收银簿要埋单噜, 真系坐多阵都不能
不过要赞的, 虽然佢地忙著, 但都不停有侍应加茶
题外话/补充资料: 唔叫小笼包应该唔会出事
2016-12-01