2016-05-05
为左方便睇戏,是但就近食野算喇,试试金牌小龙啦。慢慢研究下 menu,原来依间金牌小龙遍布大陆咁利害,从来未听过!仲有朱古力小笼包、香芋小笼包食添!两口子食唔得几多,都系由基本开始试啦。Menu 上既菜色真系包罗万有,搞到我眼花缭乱呢。地方都几大㖞,侧边特大落地玻璃非常光猛,枱櫈密度不高,坐卡位就更舒服啦。想系 facebook 打咭,但金牌小龙个名错晒啰,金牌小笼、金牌小龙包!招牌灌汤猪肉小笼包,热腾腾香甜满满既汤汁,猪肉味浓厚而芳香,令每颗味蕾都非常雀跃、兴奋。轻放在黑醋半响,温度稍为降低,就立即整粒掉入口中,让小笼包完整地系嘴入面爆开 ﹗澎湃极香浓甜美猪肉汁滋润舌尖,拍打牙齿再一滴不漏尽收肚里去。猪肉非常松软富弹性,合上眼享受著小笼包既回香。还未来得及回味,已忍不住已筷起第 2 只预备干掉她,太美味喇。我真系可以食上十只呢,不过还要留肚食其他佳肴麻。先处理招牌灌汤猪肉小笼包,再黎时令蟹粉小笼包!下次要试埋牛肉小龙包同朱古力小笼包先得!只食左两只灌汤小笼包点会够喉呢 ﹗蟹粉小笼包即叫即蒸,热辣辣送上,腾云驾雾一般,轻烟飘香 ﹗蟹粉要立即食,唔够热怕会有点腥味呢。蟹粉小笼包,为左拍低
只食左两只灌汤小笼包点会够喉呢 ﹗蟹粉小笼包即叫即蒸,热辣辣送上,腾云驾雾一般,轻烟飘香 ﹗蟹粉要立即食,唔够热怕会有点腥味呢。蟹粉小笼包,为左拍低小笼包既遗照,第一粒破例唔成粒啪入口,咬开睇清楚肉汁及馅料既真身。
小笼包胀卜卜,馅料塞得满满。扯开薄薄包皮,金黄色肉汁及闪闪金光蟹油随即倾泻而出,气味芬芳清香,口水长流不息 ﹗舌头拥著小笼包在牙齿间舞动穿梭,鲜味甘甜围绕著嘴巴鼻孔团团转,蟹粉猪肉松软棉滑,实在太美味喇 ﹗第二粒当然二话不说,淋上黑醋直接入口,好食到打冷震。
醉鸡,卖相就够特别又够山众喇,但从未食过咁干咁鞋咁硬既醉鸡。虽然好有心思将鸡肉去骨再做成卷,切片放系精致碗里再程上,不幸地口感极奇差劣,浸得太耐,水份已经完全流失。而且味道淡如水,无花调味、无药材味、无鲜鸡味,更加无香甜味道!
担担面,麻酱味浓而够厚身黏黏,紧随著面条东来西往,挂著凶涌汤汁冲住肉松入口,感觉豪爽湿润,像旋涡般钻到肚里去。辣味微弱,几乎食唔出,肉松味淡未显惹味。面质合格未至太腍,如果坚廷一点会开心一点。大致平平无奇而稳阵,试试无妨。赤豆糕,小笼包童颜曦南钦点要食,味道口感都劲似江苏饼呀!轻轻的甜味,干争争。
招牌灌汤猪肉小笼包
招牌灌汤猪肉小笼包