好耐之前系地舖食过生滚粥,咩味唔系好记得,印象中都系好味既,今日同男友食小菜同粥时间唔早9点有多人唔多,上菜都几快,我好欣赏佢个前菜“椰菜+榨菜”唔会太咸或者太辣蚝仔粥(潮州粥)点会唔叫,超多蚝仔,只只胀卜卜,好鲜甜,千祈唔好加胡椒粉,盖过晒鲜味本来我唔食田鸡,可能口味转左,男友话食唔到比佢食埋,田鸡又唔似鸡肉,都鲜甜,但唔系好接受到近似青蛙,好多朋友仔都话好多菌,我食个粥底算啦老干酱爆豆角牛柳粒,够晒惹味,好香唔辣,豆够脆,牛柳谂滑,但唔似比梳打粉腌过姜葱鲩鱼腩,啖啖肉,唔会有细骨,油泡得好好,外脆内滑,姜同葱都好好味,平时掉晒比男友食下次会试佢海鲜杂锦煲368蚊有鲍鱼仔/圣子/扇贝……好似好丰富呢!

2017-09-03