2017-09-26
天水围愈来愈多餐厅进驻,只要你谂到想食咩,附近商场都能满足到你,真系食得方便,而且好容易找到好食的餐厅。前几天来到这间食北京填鸭有名的鸭子园,朋友告知他早前晚市来到想食填鸭已经卖完,今次我地黎到食午市就可以试到了,看来哩间餐厅的填鸭好受欢迎。入到餐厅第一反应是:哇,装修得咁靓既!餐厅的装修非常精致,有种中西合璧的感觉。环境的确能提升食客用餐的心情。打开餐牌见到有午市套餐,价钱大众化,免加一及茶芥系加分位,我地点左一个烤填鸭同黄金虾球套餐。大约等左10分钟左右就上菜了,上餐速度快!套餐包一碗老火汤及白饭,特别一提是碗冬瓜火鸭汤好清甜,跟餐送既都唔系求其,好饮。北京填鸭肉嫩皮薄,夹住青瓜同填鸭皮食好味道!谂番起都好耐冇食过北京填鸭喇,今次食番格外好食。另外仲点左醉乳鸽,花雕酒好香,乳鸽都大只多肉,完全高水准,我地都对哩碟小菜赞口不绝。黄金虾球炸到金黄色,外层的咸蛋黄酥炸金香,虾球爽口,真系好食!是日的另一亮点系哩碗酒酿汤丸,跟餐加$10,好抵,落单果阵叫左一碗,点知食左一啖已经要追加多一碗,淡淡清香桂花,汤丸薄皮多芝麻,好食到一啖汤水都饮清光。下次一定会再黎食,而且必会点哩碗酒酿汤丸!
北京烤填鸭(例)
黄金虾球
酒酿汤丸
下次一定会再黎食,而且必会点哩碗酒酿汤丸!