2022-06-26 111 浏览
好唔掂的大排档,无下次。渔湾街市楼上新开张一个月左右,星期六同太太过嚟食晚饭,点知食到一肚气。大排档格局,嘈就预咗,有得拣食小菜或打边炉,两个人简单叫了三个小菜。先来一枝大蓝妹,战斗碗上,够冰冻,估唔到全晚最正就系呢杯啤酒。👍第一道𩠌「冰梅骨」:等了差不多30分钟先到,碟𩠌打风咁,唔明点解叫冰梅骨,我预期系冻嘅梅子排骨,点知上枱即不是冻食,又没有梅子味,食到系热嘅榄角蜜糖排骨。排骨好细粒,太干身。👎👎👎之后无耐上了「椒盐双鱿」:双鱿即是干鱿鱼及新鲜鱿鱼。我和太太都不太欣赏,普通质素,食唔到大排档嘅火候和风味,又系太干身。👎👎👎最后呢碟「咸鱼白菜仔」先谷气,两个𩠌食晒都未到,先后嗺咗两次,足足一个半钟先上枱。唔系太太每餐都要食下菜,一早Cancelled 咗。几条白菜仔,搭少少咸鱼炒,底有啲咸鱼都未切碎,完全冇心机炒。👎👎👎👎👎街市楼上大排档,价钱唔算平,但冇质素,仲要漏单,不会再帮衬。
好唔掂的大排档,无下次。

冰梅骨

椒盐双鱿