2015-11-22
今日约咗位住喺上环好耐冇见嘅朋友, 佢话听朋友讲上环嘅第二街开咗唔少嘅新食店, 所以决定揸车过去睇一睇。 起初以为第二街系旧区,唔会有乜嘢特别靓或型格嘅餐厅。谂住都系一啲港式或茶餐厅式嘅食店。原来第二街有一个新起嘅大型私人屋苑,所以你条狗街开左好几间新潮又认得嘅餐厅。 系咁多间新餐厅里面你一间有三层高,外墙仲有精美又话装饰嘅 Bean n Dough 特别令我留意。我想佢个名系代表coffee Bean同埋Pizza或面包嘅Dough。 入到去店员同我讲可以坐地下呢曾嘅counter又或者如果想坐得舒服啲可以上3楼。虽然系要行上3楼但系因为佢系3楼所以佢脚楼梯又阔又好行。 边缘果然冇讲错3楼除咗地方阔落佢仲有好多唱给好光猛好舒服嘅装修。 我果然无估错佢个名系同咖啡同Pizza有关,呢间餐厅咖啡嘅选择好多,而Pizza嘅种类就更加多。 我同朋友一人点解杯咖啡,先点个4cheese pizza,再点一个蕃茄白汁配带子的自家制意大利面,及店员推介嘅自家制蟹肉意大利云吞。 Pizza饼底有好香嘅面粉未咬口亦非常之好,上面嘅四种芝士亦非常之香非常之美味,可以讲得系我系香港食过最好味嘅Four C
我果然无估错佢个名系同咖啡同Pizza有关,呢间餐厅咖啡嘅选择好多,而Pizza嘅种类就更加多。 我同朋友一人点解杯咖啡,先点个4cheese pizza,再点一个蕃茄白汁配带子的自家制意大利面,及店员推介嘅自家制蟹肉意大利云吞。 Pizza饼底有好香嘅面粉未咬口亦非常之好,上面嘅四种芝士亦非常之香非常之美味,可以讲得系我系香港食过最好味嘅Four Cheese Pizza。 跟住系带子意大利面,佢嘅番茄白汁番茄同白汁嘅比例非常之好,好好味,带子好鲜甜,意大利面有食得出系新鲜自家制嘅蛋味及面粉味。 相比之下意大利云吞就比较普通,虽然蟹肉鲜甜美味,但系佢用西兰花配淡淡的番茄汁食落就感觉到好似比较水所以口感就差左少少。 但整体嚟讲因为佢嘅环境好价钱合理,及食物质素高。我绝对会带更多嘅朋友你同我继续试佢不同嘅菜式。