2011-02-07
行左4个多钟既山路, 虽然唔太肚饿, 但大家都想揾个地方坐下又或者品尝下地道美食. 首选当然系黎大佛食斋啦, 黎到唔食斋仲可以做咩.大佛底下买飞, $60一个人连埋入大佛既门票. 比我想像中平.5个人, 6𩠌一汤. 唔止白饭任装, 汤都系任装.汤系佛手瓜, 几清甜. 但系佛手瓜好多渣.𩠌方面, 比较颓废既有粟米豆付. 似系我屋企煮既菜咁. 但清清地几健康呀西芹炒扎肉? 都唔知系咪扮扎肉啦, 总之系扮肉既斋啦. 但几好食. 我几钟意食哩d 假肉, 似得黎又食得出佢唔系肉, 系腐竹整的. 真系觉得自己o系佛面前说话都有点玄. 炸野方面几好食. 有一大条既斋春卷. 炸得松脆但好油. 入面全包住粉葛. 我就麻麻地啦. 但个皮真系几正.另外有个腐皮卷, 加上d 茨汁, d 汁几好味架. 而且腐皮卷本身炸过已有点脆, 再加d 汁感觉上冇咁热气. 哩个腐皮卷只有腐皮, 并无其他咸料.冬菇白菜, 白菜几爽口. 另外仲有碟磨菇云耳既东西, o个碟就唔太吸引.整体黎讲其实d 𩠌都几肥腻几油, 你睇佢碟碟个面都反光就知啦.饭真系好大煲, 唔驶添, 但汤就添左一兜了.第一次食斋, 感觉良好. 但好似哩度十年
首选当然系黎大佛食斋啦, 黎到唔食斋仲可以做咩.
5个人, 6𩠌一汤. 唔止白饭任装, 汤都系任装.
汤系佛手瓜, 几清甜. 但系佛手瓜好多渣.
饭真系好大煲, 唔驶添, 但汤就添左一兜了.
第一次食斋, 感觉良好. 但好似哩度十年都唔转一次餐牌, 下次再黎佢唔转既话未必会食…