2019-03-17
之前睇饮食节目已经mark左呢间中菜厅,今日相约老公到此一聚。经过一条楼梯,梯间嘅侧边挂著一幅幅宝哥嘅招牌菜与杂志纸。天花板以一幅一幅云朵拼成, 同「云来轩」的名字相合。入座及离开时侍应有亲切的招呼。坐低时,侍应已略略介绍招牌菜,唔觉hard sell , 感觉舒服。普洱茶好浓好滑,老公一向都饮好似苦茶的普洱,所以佢不停赞茶好饮。前菜腰果脆口唔油腻,仲要越食越开胃。窝粑士多啤梨骨窝粑好脆,唔会有油腻感,佢脆到"卜"一声,唔会腍或韧。士多啤梨和酱清甜,真系有骨俾你,出面好多酒楼都只俾肉而冇骨。醒胃话梅鸡(半只)话梅虽然已经系煮到腍,但我食咗几粒,因为酸微微好开胃。鸡肶好嫩,唔舍得咬走鸡皮,因为啲话梅味入哂啲皮,甜甜地好香。三色椒好甜爽口。雪山花之恋好似幅画咁,蛋白好滑,入面有一丝丝蟹肉和花支片,核桃甜美冇益味。侍应系我地食完每道菜之后都帮我地换碟,服务一流。**记住要订位,当晚7:30已经满座。
前菜腰果脆口唔油腻,仲要越食越开胃。
窝粑士多啤梨骨
醒胃话梅鸡(半只)
雪山花之恋
侍应系我地食完每道菜之后都帮我地换碟,服务一流。
**记住要订位,当晚7:30已经满座。