2015-07-09
睇完show已经夜晚十点几,一大班同事打算宵晚加吹水,于是去到陆陆。香港人一年四季打边炉,已经见惯不怪,但夏天三十几度焗住食麻辣鸡煲,就真系搲爆头都唔明。系为咗大鱼大肉,抑或边食边倾,实在不得而知。Anyway,我亦唔明点解来自大陆北方嘅鸡煲会传入香港,因为呢种食法以至格局,其实唔系太适合南方气候,一来湿二来热三来味道浓烈,食完汗叠汗仲食苦过做苦力。但同事们强推,于是放开心情一试。个人感觉系,鸡煲本身料足,鸡肉入味,煲汁即使系走辣亦惹味;就算再用热水冲稀加料打边炉,配料亦好入味。同时间叫咗个小辣煲,点点刺激过瘾非常。我唔系食开辣亦食得开心。但讲真,自己胃口偏细,加上煲汁太油腻,即使以斋菜为主,食完都好滞下。或者,呢啲系滋味嘅代价。即使系8至10人,如果人人胃女细,其实净食个煲都好够下。当然,最好叫多些少菜,咁食落健康好多。因为煲入面,想揾条菜都难。唯一要投诉嘅,系枱上嘅电磁炉经常自动熄炉罢工,开开关关好麻烦。