2022-12-20 27 浏览
📍 八拾台式串烧小铺一间,毫不简单;铺头细细,光鲜亮丽;调味认真,烧烤用心;价钱平民,会再帮衬。烤五花肉卷好味!肥瘦均匀,肉味香。卷住喺中间嘅迷你芦荀(?)夹住食无咁漏。👍🏻烤猪仔髀比较少串烧舖有得食呢一种。可能因为我地放咗一阵先食,肉咬落去少少干,不过都仲好好味,有啲似无咁肥嘅金沙骨。烤大漠羊肉串劲好奇到底咩系大漠🧐上到台一睇就知系佢。支签系走大自然风,好似用枝树支叉住几粒羊肉咁😂食落去劲重香料味,同埋膻味比较重烤鸡软骨/2串一串都有五六粒鸡软骨 唔系好大粒 不过面头都铺满咗劲香嘅调味粉 食完唔够嘅感觉 好味🤩烤年糕本身惊佢会无乜味或太干,但两样都唔使担心!调味同湿度都啱啱好,外皮仲烧到有少少脆,好有口感!烤豆皮第一个嚟嘅串串就系呢个,佢个样就唔太讨好,但咬落去有惊喜!见识少,无食过呢只烧豆皮,入面包住一啲蒜蓉,超香口又唔亁!😆烤翠玉瓜正常,吃落去有汁渗出嚟,香料味唔会盖过本身嘅瓜味。烤馒头又要赞了 呢四旧馒头放低烘烘 面头脆住放入口真系好味 仲有佢个炼奶甜但唔系死甜 而系啱啱好夹住呢个馒头 食完完全唔会腻而系想再食🥹烤杏包菇有三旧真系好大嘅杏包茹 烤咗外面少少硬 一咬就入口即化 入
📍 八拾台式串烧

[TLDR]
小铺一间,毫不简单;
铺头细细,光鲜亮丽;
调味认真,烧烤用心;
价钱平民,会再帮衬。

[/TLDR]

烤五花肉卷

烤猪仔髀

烤大漠羊肉串

烤鸡软骨/2串

烤年糕

烤豆皮

烤翠玉瓜
正常,吃落去有汁渗出嚟,香料味唔会盖过本身嘅瓜味。

烤馒头

烤杏包菇
有三旧真系好大嘅杏包茹 烤咗外面少少硬 一咬就入口即化 入面有好浓嘅汁😍

清酒煮蛤蜊
呢个煮蛤蜊99%系我心目中嘅味道🫶🏻 首先饮一下呢个热辣辣嘅「汤」 有蛤蜊嘅鲜甜味同埋清酒嘅香 再加上蒜香真系好夹😭 同埋入面都有大概十粒肥美嘅蛤蜊 只有一粒系有少少沙 个1%系觉得可以再重啲酒味 但整体呢个价钱真系好抵👍🏻

烤金针菇肥牛
大细啱啱好,可以成旧食,唔使咬极都唔分开。金菇烧得啱啱好唔会太干。

烤台湾白鳝
鳝唔算系太肥,但烧得好,皮脆肉嫩。

烤四季豆
加单想叫啲菜所以就叫咗四季豆,咁大串好抵食。

烤甜玉米
想大赞呢个🥰 以为得一条点知上到嚟系一人一条 烧得好香面头脆脆地 咬落去又多汁又甜 食完饱得啱啱好🥹

总体嚟讲呢间铺睇落铺面细,装修朴素,望落普通,但真系值得推介。
个人嚟讲觉得串烧最紧要三样嘢:食材,调味,烧烤功力。虽然食材唔系食过最好最新鲜,不过呢个价钱我可以接受。另外,我真系好怕半啖粉半啖肉,好着重调味要丰富得嚟,唔好抢咗食材本身嘅鲜味,呢间确实做到调味加乘,唔抢风头。烧嘅部份feel到用心,每次落单都要啲时间,制作用心。上到台又有个炉仔加热保温,唔使摊到冻晒。同埋肉类处理得好好,食落去唔会太油腻。
而且店面同厨房好似都系一家人小本经营,食落有份温暖感。🥰🥰

八拾台式串烧 (旺角)
🍽️旺角砵兰街109-113号伟华商业大厦地下B号舖
2022-12-03