今日同朋友去左桂花小幸食下午茶,回味台湾的味道😀朋友叫左碗三盛牛肉面(养生汤),当中有腱心牛肉、牛腩同牛丸,我试左一旧腱心牛肉同牛腩。腱心牛肉炆到冧得黎有弹性;牛腩大大旧,唔会好油腻,肉味香浓,炆得冧,d肉仲唔会痴牙添!另外,要一赞养生汤底!汤味清甜得黎,完全唔油腻,无乜味精既感觉,所以朋友饮哂成碗汤!😆我就叫左碗卤水蛋卤肉饭套餐配凉菜、葱油时菜同紫菜鱼丸汤(今日因为无鱼丸,所以转左做牛丸)。卤肉份量同饭既比例刚好,如果卤肉再浓味少少会更好!不过我减肥中,所以低盐都系好既!🤣卤水蛋同凉菜既味道都唔错😀另外,食左2件台湾手工馅饼,个皮几脆,略嫌油腻,入面既馅都系属于低盐系列😂甜品方面我地叫左碗紫薯薏米黑糖仙草冰,紫薯薏米都几有咬口,黑糖唔会过甜,块薄荷叶令我食第一啖仙草有淡淡既薄荷味,几特别。我地各自都要左杯特饮,包括仙气火龙果茶同日式红豆抹茶,味道正常。总结:牛肉面同仙草冰都非常不错,卤肉饭同馅饼不过不失。整体上餐厅既食物唔会好咸/好多味精,食完唔会好口渴,赞!👍🏻
今日同朋友去左桂花小幸食下午茶,回味台湾的味道😀

紫薯薏米黑糖仙草冰
仙气火龙果茶同日式红豆抹茶