2019-08-19
.经过铜锣湾sogo后面的街,有几间茶记,但大部分都系连锁店,见到有间新开茶记,环境又几靓,就决定一试。餐厅以tiffany blue做主调,有一道布满花花的墙,完全唔似一般茶记😂..招牌叉烧滑蛋饭系真。滑蛋呀!好多地方的滑蛋叉烧饭都声称自己系滑蛋,可惜煮出黎的都系又干又唔香。但呢间餐厅既滑蛋熟成度刚刚好,又唔会好油。叉烧唔会好肥,肉质软腍得黎唔系干柴的,我最怕食一旧旧肥肉,食落口油淋淋的叉烧,所以呢个饭好合我心意。..黎茶记食黑松露意粉其实好惊中伏,但呢个意粉又竟然冇伏!黑松露完全唔吝啬,忌廉味香浓,大虾都算几爽口,如果大虾份量可以更多就好。因为味道香浓,一个女仔食晒一碟可能会觉得太多,所以建议好似我地甘叫一份中式饭,另一份西式主菜会比较好。..阿华田雪山好少系茶记见到华阿田特饮,仲要有雪山,谂都冇谂就叫左。饮品比想象中的份量要大杯,阿华田味浓郁,男朋友好怕甜野,即使加上忌廉,佢竟然都唔觉得好甜。
招牌叉烧滑蛋饭
阿华田雪山