2018-12-15 923 浏览
见帝都酒店出左个tea set,就约左朋友黎试下。两个人食388蚊加一,平均一人200零蚊,性价比都ok。 下午茶有咸点,甜点同埋两杯野饮,先讲下咸点~ 香烧带子伴藜麦饼系我嘅最爱,藜麦饼唔会油腻,而且带子烧得几香;而烟三文鱼黑麦多士嘅烟三文鱼都几新鲜,黑麦多士就有咬口得黎带少少甜,同烟三文鱼嘅咸香夹得刚刚好。 沙葛蟹肉脆卷十分之爽脆香口,系另一样我最钟意嘅咸点;香蒜玫瑰虾都几爽口,但其实唔系好食得出玫瑰嘅味道;牛油果蕃薯塔有丰富牛油果味道,蕃薯亦十分软绵绵;烟鸭胸芝士蛋卷嘅外层有d似印度薄饼咁,而鸭胸、芝士同蛋呢个配搭都饱肚;小金菊柠檬挞嘅金菊有股微苦嘅味道,但柠檬挞嘅酸甜又可以中和番金菊嘅苦,系一个有创意同几balance嘅配搭! 不过咸点食物嘅温度唔算热,只系微暖,如果下次可以更加热辣辣咁上碟就好了。 玫瑰苹果酥好抢眼,酥皮够薄,加上香脆苹果片,甜度适中;薰衣草蓝莓芝士蛋糕芝士味道浓郁,但又唔算好漏,配上酸酸甜甜嘅蓝莓,系一个轻盈又迷你嘅甜点;而迷迭香意式奶冻就几香几滑。玫瑰香槟啫喱系另外上嘅,造型真系无得弹,做到好似杯香槟咁,好有心思,食落嘅层次同口感都几丰富。 英式松饼伴玫瑰

下午茶有咸点,甜点同埋两杯野饮,先讲下咸点~

英式松饼伴玫瑰草莓果酱同忌廉芝士系一个比较大路嘅甜点,松饼焗落都几松化。

两杯野饮方面,可以拣热玫瑰热情果蜜桃茶或者冻蔓越莓梳打。我就饮左热饮,热玫瑰热情果蜜桃茶酸酸甜甜,可以中和食物嘅饱滞感。但由于环境都几冻几大风,热饮放系个壶入面好快吹到冻哂,如果可以比个细细嘅烛台温热住杯野饮会更好,反正黎食tea嘅人都会坐一段时间先走,野饮冻哂就无咁好饮。