2018-11-20
经过无数次十一茶屋,亦都见过很多人分享,饮料卖相打卡一流,终于一试。铺头开扬,用料、制作过程透明。事后方知道原来品牌来自台南,可能因为佢喺LCX一个档口仔,展现唔到台式饮料嘅装潢风格。餐牌选择多,主打产地台湾嘅原茶、花蜜、鲜奶欧蕾、冰沙等,定价$22-42,糖度、冰度自选,一律中杯,加8蚊可转成瓶装。配搭台湾有机食用花,追加天然食材制作嘅手工珍珠加10蚊,价格小贵。不过做紧优惠,每日有限定口味珍珠半价、周一至周三,任何茶饮第二杯半价;周六日买某啲冰沙产品,有半价加购优惠虽然店内有样品展示,不过花多眼乱,我就参考网上图片,店员亦都有作出简单介绍,钟意渐层效果可以选择花蜜式者含奶嘅欧蕾系列。最终点左一杯欧蕾、一杯冰沙,追加左珍珠。玫瑰鲜奶欧蕾 $30三层渐层颜色好靓,同图片一样,面头仲加上可食用玫瑰花瓣。我先直接饮用试左原味,底层嘅感觉系玫瑰糖浆,味道唔假亦不廉价。鲜奶系澳洲品牌,顶层系几乎无糖嘅茶,搅拌后珠瑰味更易接受,冇香精感,同鲜奶茶亦都好配合,呢杯不错饮,即使全糖我都可以接受芒果新冰乐 $40 (彩色珍珠+$10、 蓝蝴蝶+$5)芒果沙冰相对失色,虽然沙冰打得细滑,但果味甜度偏高,
餐牌选择多,主打产地台湾嘅原茶、花蜜、鲜奶欧蕾、冰沙等,定价$22-42,糖度、冰度自选,一律中杯,加8蚊可转成瓶装。配搭台湾有机食用花,追加天然食材制作嘅手工珍珠加10蚊,价格小贵。不过做紧优惠,每日有限定口味珍珠半价、周一至周三,任何茶饮第二杯半价;周六日买某啲冰沙产品,有半价加购优惠 虽然店内有样品展示,不过花多眼乱,我就参考网上图片,店员亦都有作出简单介绍,钟意渐层效果可以选择花蜜式者含奶嘅欧蕾系列。最终点左一杯欧蕾、一杯冰沙,追加左珍珠。 玫瑰鲜奶欧蕾 $30
芒果沙冰相对失色,虽然沙冰打得细滑,但果味甜度偏高,建议微糖或以下。追加嘅珍珠承托于沙冰上,颜色来自蔬果,蝶豆花、抹茶、萝卜、火龙果、白玉等,size偏细粒,口感实净,唔够烟韧弹性,虽然蓝蝴蝶当日有优惠,不过追加嘅价钱依然偏贵。