草根妹妹终于做完FYP,两姐妹又可以一齐去觅食啦~趁住5月3红日,一于去远d过海去中环食一间楼上Cafe~呢间Cafe唔系好显眼,下面有间Pizza Express,有兴趣去嘅可以留意下搭Lift上去2楼,打开门就见到好多影相位!!成间Cafe都用云先生做主题,仲有好多樱花装饰,系女仔见到都一定劲Like店员好nice,主动推介有咩热门菜式,虽然Cafe人流唔算好多,但系野食逐份逐份整,都要预番出餐会耐少少~不过如果你地同草根姐姐一样咁中意影相,就冇所谓啦,因为净系影相都可以影好耐~玫瑰鸡翼 ($88)Rose Chicken Wings 店员同草根讲玫瑰鸡翼系个个嚟到都必叫,我地见佢咁有自信,紧系要试下啦~嚟到未影相已经闻到超香,食落真系不得了。自家调制嘅玫瑰蜜糖味好出好甜,真系好有玫瑰味嫁!鸡翼外皮炸得好脆,炸到迫哂鸡皮嘅油脂出嚟,所以鸡皮唔会笠口,反而香脆可口连平日唔食鸡皮嘅草根姐妹都食哂佢!!!而鸡翼内里嘅肉质仲系好嫩滑好juicy,草根足足影咗10几分钟,鸡翼里面依然系热辣辣一客总有6只,卖相好,味道又好。唔叫?!你真系走哂宝啦松露班尼迪蛋多士 ($98)Egg Benedi
草根妹妹终于做完FYP,两姐妹又可以一齐去觅食啦~
趁住5月3红日,一于去远d过海去中环食一间楼上Cafe~

玫瑰鸡翼 ($88)
Rose Chicken Wings
连平日唔食鸡皮嘅草根姐妹都食哂佢!!!
一客总有6只,卖相好,味道又好。唔叫?!你真系走哂宝啦

玫瑰鸡翼
松露班尼迪蛋多士 ($98)
Egg Benedict & Toast with Truffle Dutch Sauce
草根对Egg Benedict系有种偏爱,见到餐牌有一定忍唔住要叫

松露班尼迪蛋多士

上枱时,一阵好香嘅松露味散发出嚟,不过食落又唔会有好重松露味,配料有蛋+烟肉+生菜同包。蛋黄好流心,但系垫底选用嘅包偏硬,较难吸到蛋黄汁,如果用番软身包可能会好d,草根就觉得总体上味道偏淡,连烟肉都唔太咸,呢个可以有改善嘅空间啊~
松露班尼迪蛋多士
日本紫薯樱花蛋糕 ($68)
食完2个咸点,紧系要叫埋甜品啦~呢个紫薯蛋糕中间个cream系重中之重!

日本紫薯樱花蛋糕
Cream系樱花味🌸咸咸地,都几得意
蛋糕本身带有微甜,配上咸味Cream令到食完成件都唔觉腻,味道系特别同高质素嘅,各位美少女快D去试下啦

日本紫薯樱花蛋糕
三色樱花蓝莓天使蛋糕 ($68)
粉色戚风蛋糕,有齐白色、紫色同粉红色,颜色好girlish啊
,靓到唔舍得食!!
三色樱花蓝莓天使蛋糕

食落够晒湿润,蛋糕亦好轻身,质素令人惊讶!!面头有樱花味嘅cream,感觉好light🌸一点也不腻啊,而且仲越食越开胃,连唔中意食cream嘅草根姐妹都食到lam lam脷
三色樱花蓝莓天使蛋糕
自家制樱花雪糕🌸配手工樱花曲奇 ($58)
雪糕咸咸地都几特别,质感几厚而且仲好滑身
配上自家焗整嘅曲奇饼,卖相好有心思,曲奇够松化,但系牛油味唔够香,食落冇乜味,其中一块饼上面有一片带有咸味嘅樱花亁,反而出色d
但系呢个甜品份量较细,好似贵左d
自家制樱花雪糕配手工樱花曲奇
花茶 ($45)
Floral Tea
花茶有好几款,可以按自己口味拣个Tea Base,有得拣乌龙茶、伯爵茶、绿茶、果茶同热清水。
花茶

草根妹妹就拣咗果茶做底,果茶中嘅洛神花味最特出,酸酸地,加上佢地有个茶包俾客人自选唔同嘅花去冲茶,佢地用左一个个玻璃樽装住唔同嘅花干,包括有粉红玫瑰、黄玫瑰、百合花、苹果花、洋甘菊、紫蜀葵花、桂花,当然唔同嘅花有不同嘅功效,上面有张纸写得好清楚,大家可以按自己需要调配适合自己嘅口味啦!

值得一提茶具好靓
,不过草根就觉得果茶较淡口同偏酸,如果加重甜味应该会更好。
花茶
成餐饭草根食左影左足足2个几钟,完住唔会有人赶你同催你,环境又好,可以Hea足 一个下就
好适合同几个姊妹嚟Gathering呢~不过草根叫嘅樱花系列产品要2:00pm下午茶先开始供应,太早去会冇得食嫁。听讲迟d仲会推出2人Tea Set,睇嚟下次又要mark定时间再访啦

2017-05-03
玫瑰鸡翼