2021-08-05
Dazzling Cafe喺香港都开咗好一段时间,尖沙咀同铜锣湾分店都去过,2间嘅环境同菜式大致上都差吾多,人气去到依家依然保持到,都算好西利架喇。尖沙咀戈间喺 The ONE,铜锣湾呢间喺皇室堡,同样系黄金地段。菜式系西式同台式结合,非常少见!台式有卤肉饭、牛肉面,西式就有各款意大利面、toast、松饼,好吸引😍饮品种类更系目不暇给,有咖啡、欧蕾、冰茶、沙冰等等。因应吾同嘅季节,餐厅都会推出吾同种类嘅期间限定食品,呢家系夏天,餐厅亦应节咁推出「爱文芒果祭」,有各款芒果甜品同埋饮品🥭好吸引呀🤤老公叫咗个养生麻油鸡面线,就咁睇个样好似出前X丁戈款五香牛肉味公仔面😹汤底都几重麻油味,侧边仲有云耳所以更加有养生feel,睇啲鸡肉细细旧但系又几滑,麻油汤底够香。松露薯条呢家基本上好多地方都有,不过见呢度嘅零舍多人推介,都会想试试。黑松露味好似冇想像中咁浓郁,微微嘅香气都有嘅,配以沙律酱同埋茄汁,口感更丰富。和风BBQ猪排三文治,叫得和风应该多数都有好甜嘅酱汁,里面嘅酱汁似梅子酱,酸酸甜甜好味呀😋发现日式好多菜式都中意配梅子酱,又做到几match。里面嘅猪扒软硬度啱啱好,肥肉部分吾多,同埋入面有
饮品种类更系目不暇给,有咖啡、欧蕾、冰茶、沙冰等等。
和风BBQ猪排三文治,叫得和风应该多数都有好甜嘅酱汁,里面嘅酱汁似梅子酱,酸酸甜甜好味呀😋发现日式好多菜式都中意配梅子酱,又做到几match。里面嘅猪扒软硬度啱啱好,肥肉部分吾多,同埋入面有好多芝士,同梅子酱仲有芝士mix埋劲好食😋
明太子意大利面都系呢度嘅招牌菜,有好多紫菜好正💜底下就有好多明太子酱汁,之前食过都觉得好正,明太子捞匀之后系令每条意大利面都痴住劲多明太子🧡入口吱吱嘅口感同埋好creamy。
「爱文芒果祭」里面包含一款爱文芒果乌龙茶,表面有劲多爱文芒💛真系同一般嘅芒果吾一样,味道清甜好多,又吾会酸。乌龙茶嘅甜度拿捏得好,茶味香浓,吾会苦涩,同爱文芒好match!
香草焙茶欧蕾系新产品,本身牛奶类嘅产品我都好中意🥛新出一定要试试🤎表面戈层系奶泡,再底下就系焙茶,然后再下面就系焙茶粉,就咁饮鲜奶冇乜味,真系要加埋焙茶先成为到好好饮嘅焙茶鲜奶。