2018-06-19
今日来到深水埗呢间火锅煮场,舖头细细但系都有个大鱼缸装满新鲜海鲜。我哋叫咗番茄海鲜煲做汤底,个锅开始滚已经闻到好香番茄味,好浓郁,之后服务员就拎咗碟海鲜,哗哗哗好丰富,有蟹,蚬,青口,虾,重要系大只架,好有诚意!差唔多好似我只手咁大嘅青口!等汤滚咗就将成碟海鲜倒落去,再冚返盖滚下佢。等紧汤滚嘅期间,服务员问我哋有无人呢个月生日,咁啱我个朋友就系咁个月生日,原来本月之星可以免费获得鱼生拼盘一碟!好嘢!汤滚啦,试下啖汤先, 好~甜~呀!食物开始嚟啦~打边炉最钟意饮竹蔗水,先叫一渣先~三式牛肉拼盘-安格斯牛小排,手切牛颈脊,牛展,好香牛味,脂肪同肉嘅比例刚刚好,一啲都唔韧,入口就有牛油香,有少少入口即溶嘅感觉。酥炸午餐肉,极品呀!!!!真系超正,外脆内软劲香口,虽然好邪恶,但系我哋好爱呢碟,汤未滚都清咗大半碟啦!(一定要试!)手打丸系火锅煮场嘅招牌,我哋叫咗手打墨鱼丸,虾丸同鲮鱼丸,食落都好弹牙,正!鲜虾水饺,真系有惊喜,因为每只水饺都有2只虾系入面,真材实料,大大只虾大大旧肉!竹笙都系招牌嚟架,好大条,一落落去就会吸晒啲汤,好好食,吸收晒汤嘅精华,浓郁嘅番茄味加上海鲜嘅鲜甜,无得输啊!!!
汤滚啦,试下啖汤先, 好~甜~呀!食物开始嚟啦~
打边炉最钟意饮竹蔗水,先叫一渣先~
竹笙都系招牌嚟架,好大条,一落落去就会吸晒啲汤,好好食,吸收晒汤嘅精华,浓郁嘅番茄味加上海鲜嘅鲜甜,无得输啊!!!(必食!)
另外仲叫咗平时打边炉好钟意食嘅冻豆腐,淮山,象拔蚌等等,都系冇令我失望呀!
好满足呀~总括嚟讲,汤底真系好正,除咗鲜甜同真材实料,真系唔知用咩字嚟形容呀!必试嘅就系酥炸午餐肉,手打丸,海鲜同埋竹笙!