喺湾仔放工后黎左「椰粉汤红」买晚饭翻屋企食,我叫左特式套餐三嘅椰香海南鸡配椰香饭,再加左皇牌菜芯苗同食疗拿杯汤,总共$77。个海南鸡好滑,几好食。冇乜肥膏所以食落唔油腻,但系又唔会鞋。佢起左骨,所以食落好方便,点啲酱就有清淡嘅椰子味。至于个饭,佢唔系全白米,所以冇咁肥,仲有少少椰香味,又好食又健康。个菜芯苗就差左少少,因为唔系好嫩,同仲有留住啲黄花,不过都煮得啱啱好。至于杯汤呢,好方便咁用类似咖啡店takeaway 咁装住,饮𠮶阵好干净同方便。佢每个礼拜都会转汤,我冇留意𠮶次系乜,不过我估系菌类嘅汤,同我几肯定系素汤,因为。系。一。滴。油。都。冇!虽然冇落肉,但估佢落左几种菇所以好有层次同好纯嘅感觉,同系完全唔肥腻,好啱夏天饮。总括而言,我觉得椰粉汤红系好啱都市人享用,一黎佢标榜毫无味精,二黎我觉得佢系多菜少肉,三黎食得方便干净。所以我觉得好啱喺湾仔食lunch或者放工后买翻屋企食,又健康又好食😀。

因为。系。一。滴。油。都。冇!

椰香海南鸡配椰香饭
外卖自取