2011-02-14
是日午餐系原味家作~瑶柱香茹肉碎糙米饭+瑶柱猴头茹无花果煲鸡汤,我只系想食一个健康D的午餐及饮一杯滋润的汤水,原味家作真的能满足我这两个要求!原来家作标榜原味汤、无添加、无味精、无鸡粉。就咁睇都好似好健康,今日一入到这间食店,个感觉就系好似一所快餐店,order 完好快就可以拎走,当然可以选择堂食,但系中环的租金偏高,所以店子比较狭少、坐位亦少、餐桌亦都细过人,坐都坐得唔舒服。第一眼望个餐牌得觉得它们的糙米饭很时别,我当然第一时间order啦!汤的选择都有好多,不同的汤水售价亦有所不同,只要拣选一个汤,再加$12 就可以自由配搭佢地d 饭。虽然我未食过原味家作,但系都比个sales 游说左我入会做会员,只要比$300买张储值咭就可以即时享有95折及额外送一个$55的20oz 大汤,计落都几抵!所以念都无念就入左会。买完个饭盒返到公司一拎出来,真的很惊喜,个饭盒配以一格仔椰菜,看似比较健康,很符合我这个不太喜欢肉类的朋友仔。再食埋个饭,真系一绝!个饭本身已经有味,再配埋好多的肉碎、冬茹及瑶柱食落好香口,成个饭盒都系无乜油,我念原味家作将会成为我的长期饭盒供应商!至于个汤就有12oz都几大
至于个汤就有12oz都几大杯,但系食完饭咁饱要饮咁大杯汤~好饱!个汤好明显系一个老火汤,汤好浓,但原味家作的汤水味道会比较浓偏咸!个缺点系隔油隔得唔系几好...