2020-10-06 1410 浏览
虽然老婆份工喺兼职形式,但佢公司算几好,逢喺过时过节,都有啲应节嘅礼物。就好似中秋,就会一人一盒月饼,不过,好搞笑,留意咗佢3、4年,年年都喺送「美心低糖蛋黄白莲蓉月饼」。我俩公婆对食月饼无咩要求,收到咩月饼都开心。不过,睇返之前嘅食评,呢款月饼嘅包装盒都无变,仍然喺一身橙红色嘅铁罐,亭台楼阁配荷花,鲜艳嘅色彩配搭,好有古雅之气。盒面右上角,仲刻意标示含糖量低于5%,小弟无查证过,因为睇完后面嘅营养资料一栏都唔喺好明点计出嚟,不过,本身一向都唔太信呢类标示,最紧要咩都唔好食过量。打开盒罐, 一盒共有6个,均以独立包装处理,衞生方便。顺带一提,近呢几年嘅月饼,已少咗奉送啲胶刀、胶叉,对环保方面算有少少进步。包装盒无变,而质素依样亦无变,皮薄而平均,白莲蓉好软滑,亦唔甜腻,最正喺个咸蛋黄流晒油,搭杯热茶,喺下午茶嘅好配搭。今年所食嘅月饼都以奶皇为主,莲蓉或白莲蓉都少食咗,其实小弟真喺对此无乜偏好,因为奶皇有奶皇好食嘅地方,莲蓉亦有莲蓉值得欣赏嘅地方。
外卖自取
下午茶