6天前
红日放假出观塘买野,预先喺openrice拣定嚟呢度食午餐。当日咁啱想食嘅两款拉面都有做特价🙊,所以二话不说就落柯打。小店柯单后要先结帐,而且只接受现金付款,随后职员会送上食物。虾汤拉面$78餐牌嘅第一位就系呢款拉面,所以一定要食!!😏 食面前先饮汤,饮落同闻落都几有虾香,但个人觉得除左咸左少少之外,亦都几甜下。每碗拉面都有木耳丝、京葱丝、未浸软嘅海带丝、够软淋且有猪香嘅日式叉烧三块。至于拉面质地就一般,口感同味道都较为港式,唔系我想要嘅面😐。鸡白汤拉面$78先闻下个汤,会闻到轻微姜同鸡味;饮左一啖,只有一个感觉,就系「好咸😑!!」成个汤无鸡腥,姜味亦只限于闻到但饮唔出嘅程度。套餐+$22加配汽水及拣指定小食一款小食拣左炸蚝,虽然蚝SIZE唔算大,但胜在够热,外脆内爆汁。另外加左炸鱿鱼须$48啱啱炸出嚟,所以上枱果阵闻到阵阵鱿香~食落鱿味OK,可惜口感唔掂,好硬好介口,咬到牙都软。😥可能我见D食评评价唔差,又话无味精、食完唔口渴,所以令我对佢有所期待。可惜两个汤底都太咸,唔啱我口味,而且拉面面质太港式、炸鱿鱼太硬,所以整体印象一般🤔。最后建议小店换左D拉面碗,因为碗太浅,汤好易泻出嚟。
虾汤拉面$78
鸡白汤拉面$78
套餐+$22加配汽水及拣指定小食一款
另外加左炸鱿鱼须$48
啱啱炸出嚟,所以上枱果阵闻到阵阵鱿香~
食落鱿味OK,可惜口感唔掂,好硬好介口,咬到牙都软。😥
最后建议小店换左D拉面碗,因为碗太浅,汤好易泻出嚟。