2020-09-08
中环呢间Sukiyaki 寿喜烧 saved左好耐🤤 Dinner $680 pp我地两款牛和豚肉都有叫!舞茸啫喱蒸蛋,伴菜和鱿鱼仔,圣诞好特别不过我都系钟意平时日式蒸蛋多啲🥱师傅会一路煮一路同客人介绍唔同部位,但系侍应嘅态度非常麻麻,成程都冇咩反应🙄 师傅会用上砂糖,清酒同埋秘制嘅收喜烧汁你煮牛肉同猪肉,另外白饭可以任添!🥩牛肉是A4 近江和牛,分别包括左肉眼,西冷,上下牛肩,师傅会由淡味煮到浓味,牛肉油脂分布平均,煮到七成熟之后可以先试一啖肉,之后点上蛋汁同埋配白饭食系一流🤤 最钟意食牛肩部份因为未到最浓!另外追加牛舌$100,个人觉得唔系十分特别可加🉑️不加!🍖好少人叫猪肉不过猪肉都认真唔错!没有牛肉咁多肉汁油脂不过同样嫩滑师傅会用剩低嘅受喜烧汁同牛肉汁煮菜,例如蒟蒻,洋葱,大葱,冬菇,豆腐,啲菜吸收洒啲汁食落好入味最正系最后滑蛋牛肉饭和甜品🍮 滑蛋是日本蛋,同牛肉一齐融为一体,送饭好好味😆 甜品系炖奶,同样好有惊喜📍Sukiyaki Mori, Sheung Wan💰~$800pp ⭐️7.5/10 (Food 8/10 but service-0.5)
📍Sukiyaki Mori, Sheung Wan
💰~$800pp