2019-10-15
最近时间比较松动,所以多咗时间去留意同发掘一啲特别嘅小店。同时仲多咗个兴趣,就系身体力行去「惩罚」小店,哈哈。早几晚心情唔太好,想约朋友食饭兼饮下酒。有得饮酒嘅餐厅通常集中系油尖旺一带,揾咗一轮就决定试吓呢间位于山林道嘅餐厅。建议大家网上预约咗先,可以免却排队等太耐嘅问题。餐厅环境比想像中细,另设窗边位,直接望住马路食嘢。不过我自己就麻麻地呢种座位,感觉较多尘,所以都系坐返入边好啲。-牛油果蟹肉意大利面浓浓嘅牛油果酱汁,配上大量鲜甜蟹肉同奶滑意面,一食就停唔到口。酱汁带有青酱嘅感觉,稠身但清甜。蟹肉丝份量出乎意料地多,鲜味浓郁。-水牛城鸡翼鸡翼酱汁唔算太辣,对我而言啱啱好,冶味之余仲可以食到鸡肉嘅鲜嫩。不过同行朋友就觉得酱料香味可以再突出啲。-黑松露薯条薯条份量颇多,炸嘅程度刚刚好。黑松露酱汁香味非常突出,余香会停留于口腔,但食落又唔会好腻,反而有股清爽感,惊喜十足。-开心果蛋糕本身惊叫多个蛋糕会唔会太饱滞,好彩唔系用芝士做蛋糕夹层,而系选用慕斯,入口相对轻盈。开心果慕丝香甜,饼底略嫌硬咗少少,果仁如果有烘烤过会更香脆,同蛋糕亦会更夹。-Zi当晚重头戏在于杯酒,但好可惜呢杯实在唔啱我嘅
-牛油果蟹肉意大利面
牛油果蟹肉意大利面
-水牛城鸡翼
水牛城鸡翼
-黑松露薯条
薯条份量颇多,炸嘅程度刚刚好。
黑松露薯条
-开心果蛋糕
开心果蛋糕
-Zi
当晚重头戏在于杯酒,但好可惜呢杯实在唔啱我嘅口味。
唔知系咪士多啤梨定其他水果嘅问题,入口会有一股药水味萦绕于喉咙,反而朋友个杯no.8清新啲,亦无咩药水味。
Zi