2010-04-08
一路以来要食越式pho河粉,只识去铜锣湾X萍,但一过江,就即刻无晒心水。复活节假期贪新鲜去行吓新开嘅i-square,商舖方面我就无甚惊喜,但竟然俾我发现三楼有间叫Pho24的越南餐厅,本著姑且一试的心态,即管睇吓佢得唔得。餐厅面积唔算好大,装修亦偏向简约但舒服,唔似一D扮正宗而整色整水的食肆。我大约6点到去到,reception姐姐好有礼貌咁叫我们一行5人等一等,而好快就有位坐。不过就坐唔到window seat.基本上一般越式食品选择都一应俱备,但由于系第一次食嘅关系,所以我地都决定叫一D稳阵嘅食物,例如柚子鲜虾猪肉沙律、牛肉河粉、香芽猪扒同牛油鸡翼、咖哩牛腩等,饮品则叫咗青柠梳打同三色冰。食物随即陆续端上,卖相绝对唔差。沙律口味清新,而虾肉大只兼很新鲜,绝无欺场。牛肉粉的汤底味道则恰到好处 (因为我很喜欢饮汤底),不像有些地方狂加味精,令汤底超咸。鸡翼和猪扒都过关,个个食得津津有味。咖喱牛腩虽然portion不是很大,但牛腩明显采用上乘货式,致令肉质不是又干又「鞋」。我几个有甜品胃嘅朋友虽然很饱但都叫了「越式椰汁芋头糯米泥」及「拉椰叶拉椰糕」。我虽然只是「痴」吃了两口,不过味道真
我几个有甜品胃嘅朋友虽然很饱但都叫了「越式椰汁芋头糯米泥」及「拉椰叶拉椰糕」。我虽然只是「痴」吃了两口,不过味道真的不错,希望下次预留位置真真正正吃罢整份。
临走时才发现餐厅有「间房」设施,我谂如果凑够人数,是可以有间private room的。