2014-05-01
同女友喺尖咀行完街食饭,女友问我食乜,我就话想饮汤。佢又好嘢㖞,save低咗呢间话想去呢间嘢食好耐,咁啱喺尖咀,就行过去。不过去到就未有位,伙记就叫我哋出去走廊等吓……冇派飞,全靠认样,其间有人嚟到等位,又系比佢叫出去走廊等,跟住就佢有佢哋忙,个感觉好唔可靠。最后等咗半个钟,个伙记就安排我哋搭枱坐。入到去个环境都几迫夹吓,好似大排档咁,冇乜意欲想坐耐啲。个餐牌就要考吓功夫去睇,因为套餐好似抵啲,但又冇嘢啱食;但系散叫只系费少少,不过点叫都得。睇咗一大轮先决定到落单。跟住就要考耐力,因为间嘢得一间厨房仔,等碗汤要三个字,等小菜就更加慢,睇住啲料喺个厨房排住队咁炒,对肚饿嘅我哋真系一种挑战!先嚟两碗汤。想试多啲汤水,所以我叫咗虫草花淮杞鸡汤。饮一啖,有啲鸡汤味,同屋企煲鸡汤差唔多,系嚿烋汤瘦肉唔系鞋口,几好味咁。但当我试埋女友碗龟苓汤之后,我情愿叫多碗龟苓汤。因为碗汤几鲜甜回甘,少少似龟苓膏味道但系鲜甜好多,只系觉得$50一碗好似贵咗啲。再等就系只豉油鸡。只鸡都几嫰滑,即使食鸡胸肉都唔会鞋口,而且啲玫瑰露豉油渗晒入啲肉度,咬入口啖啖豉油甜,最好就系豉油捞饭。不过啲鸡油一样唔少,所以女友都劝
先嚟两碗汤。 想试多啲汤水,所以我叫咗虫草花淮杞鸡汤。饮一啖,有啲鸡汤味,同屋企煲鸡汤差唔多,系嚿烋汤瘦肉唔系鞋口,几好味咁。 但当我试埋女友碗龟苓汤之后,我情愿叫多碗龟苓汤。因为碗汤几鲜甜回甘,少少似龟苓膏味道但系鲜甜好多,只系觉得$50一碗好似贵咗啲。
再等就系只豉油鸡。 只鸡都几嫰滑,即使食鸡胸肉都唔会鞋口,而且啲玫瑰露豉油渗晒入啲肉度,咬入口啖啖豉油甜,最好就系豉油捞饭。不过啲鸡油一样唔少,所以女友都劝我唔好捞咁多。 最后上埋呢碟茄子鱼腩煲,真系等到颈都长。呢个煲嘅优点就系够香,尤其系件鱼腩好香口;缺点系油到影相都见到,同埋咸过头,𩠌饭都𩠌唔掂。所以好辛苦先清晒两碟咁油腻嘅嘢,好话唔好听,屋企食饭都唔会落咁多油!
可能得两个人食呢啲上楼档唔系咁过瘾,唔会落blacklist,但系唔会有种短期内再嚟食过嘅冲动。