喺尖东返工看似唔惊无嘢食,餐厅确系有唔少,但质素平庸都要大排长龙…😕,所以如果有时间嘅话,我会选择行远啲去厚福街𠮶边。不过呢排落雨☔️,就求其系附近搞掂算。我同同事帮衬咗「Fog Bar & Restaurant」,见门口有个特价餐就一于试吓。小店面积唔大,下午一点半钟去到全场爆满👏。室内装修比想像中有心思,因为天花板吊咗唔少花束💐,再配合埋绿叶墙身,带比人一种小花园嘅感觉。后尾先发现原来佢仲有一排室外座位,放工嚟饮酒食饭都几Chill。我哋入到嚟认真睇餐牌先发现唔止得特价餐🙈,意式三道菜午餐相对贵少少,但款式吸引好多,而且仲包前菜同饮品。除咗午餐外,佢仲有好几本餐牌,估唔到咁细间舖都煮到咁多菜式😳。午餐前菜可拣汤或沙律,我哋各要咗一份。🍅意大利蕃茄浓汤Creamy Tomato Soup非常浓郁,茄味酸酸的,好开胃。🥗希腊沙律Greek Salad并非单靠醋汁调味,蔬菜新鲜,再加埋羊奶芝士粒,够清新。挪威烟三文鱼彩椒手拉薄饼Norway Salmon & Mix Bellpepper Pizza($88),🍕Pizza直径如餐牌所述为八吋,新鲜滚热辣焗起,直头系烫手程度🔥,所以芝士嘅拉
挪威烟三文鱼彩椒手拉薄饼
挪威烟三文鱼彩椒手拉薄饼Norway Salmon & Mix Bellpepper Pizza($88),🍕Pizza直径如餐牌所述为八吋,新鲜滚热辣焗起,直头系烫手程度🔥,所以芝士嘅拉丝效果超强劲,拉极都唔断,食到我哋手忙脚乱,哈哈。🧀芝士以外,馅料仲包括大量烟三文鱼同三色椒,三文鱼熟咗更具咸香,而三色椒就为薄饼带来色彩🌈。Pizza系薄批,口感香脆,唔饱滞,就连细食嘅我都觉得可以轻松一人食晒,皆因好食。我敢讲佢比起市面上高档意大利餐厅嘅出品更出色!
米兰烩牛肉配香脆蒜蓉法式面包
米兰烩牛肉配香脆蒜蓉法式面包Milan Tender Beef Stew with Crispy Garlic Bread($100),本身想食意粉,不过见炖牛肉好似特别啲,就改变心意。🥩菜式大大碟又多汁,牛肉有成十几嚿,肉味几浓,但个别有几嚿肉质韧咗啲,要嚼多几吓;🥕红萝卜清甜,如果多啲就更好,甚或加埋其他蔬菜如薯仔。搭伴嘅蒜蓉包绝不马虎🥖,同事话佢够晒「臭」,即系蒜香十足,再蘸埋牛肉汁食无得输,不过得两件就唔太够喉啰。
泰式甜酸焗鸡翼
泰式甜酸焗鸡翼Thai Spicy Baked Chicken Wings($98),鸡翼一客有八只🍗,由于系即叫即焗,所以需时约廿分钟,不过呢个等待系值得㗎😍。鸡翼系加大码,鸡皮焗得好脆,而鸡肉就保持嫩滑。所谓嘅泰式甜酸其实有少少似水牛城风味,不过就温和啲,而且唔会湿淰淰浆住个口。🌶辣度明显,但幸好都快散。如果顶唔顺,佢旁边个酱帮到手,有少少似印度芒果拉西。鸡翼好高质,绝对系一流嘅佐酒小食。
跟餐奉送嘅小甜品Dessert好精致🍮,系一口大小、花花形状嘅花奶香芋奶冻。味道似曾熟悉,唔太甜,仲额外加多一份小餐馆嘅人情味。
饮品方面🥤,午餐包冷热饮品,我哋要咗冻柠茶冻檬水,无乜好介绍,但就够晒大杯。晚市好似有做Happy Hour啤酒优惠,下次可以试吓。
题外话,餐厅老板同店员们都好好人👍,识讲广东话𠮶位女士温柔有礼,以诚待客。另一边厢,今日亦有机会同外藉老板倾计,佢话呢度开业十年,食物出品系正宗意大利整法🇮🇹,以迎合返附近一带客源。
总括嚟讲,呢间位于尖东嘅餐厅制作出极高水准嘅食品😋,老实讲事前完全估唔到,因为佢门面颓颓哋,不过自此之后佢会成为我嘅午市饭堂。餐厅主打意大利菜,不过同时亦提供印度菜,而佢更好贴心特设素食餐牌,值得大家多多支持💪,推介啊!
2022-05-27
米兰烩牛肉配香脆蒜蓉法式面包