2024-08-13 328 浏览
尖东海旁有好多唔错嘅餐厅,其中帝国中心Namo Avant Thai Restaurant就系一个非常悠闲嘅泰式餐厅,佢可以望到维港海景,傍晚时相当浪漫,餐厅有室内同室外用餐区,室内宽敞悠静,透过玻璃窗都欣赏到维港迷人景致。户外用餐区更是一大亮点,好有异国情调,好岩吹水饮嘢。我好钟意食佢哋嘅沙律,正宗泰式风味,有好多款选择,我哋试咗两款。SOM TOM (青木瓜沙律)青木瓜丝配以青辣椒、蒜头、花生、车厘茄等材料,淋上泰式酸辣酱汁,开胃爽口。POMELO PRAWN (柚子虾沙律)虾肉已经去咗壳,虾肉高质弹牙又入味,柚子果肉丰富,充满水份,淋上泰式酸辣汁,非常开胃!CRAB YELLOW CURRY (蟹肉黄咖喱)啖啖蟹肉份量充足,入口细腻,配以浓郁香滑的黄咖哩汁,椰香吸,跟蒜蓉包配以咖喱汁,又可以加泰国香米饭。SALMON DILL BUTTER (香草奶油三文鱼)厚切三文鱼柳肉质唔错,以香草奶油烹调,鲜嫩多汁,淋上清新的青柠汁,清爽不油腻。TICKY RICE MANGO (芒果糯米饭)软糯的糯米饭系斑斓味,配以香甜的芒果肉,淋上椰浆,加上椰肉碎点缀,口感丰富,卖相都好靓。

• 蟹肉饼
  • Ginger Dragon