2023-03-01
尖东一带有唔少酒吧,今次试咗呢间喺海景嘉福洲际酒店对面嘅西餐酒吧 - Avenue 75餐厅装修几新净,墙上有一大幅壁画几好feel,同啲梳化颜色亦都好衬我同朋友叫咗两杯signature cocktail,两份小食同两个main,估唔到佢啲野食都好高质🌟黄咖哩蟹肉•蒜蓉包蟹肉份量好多,黄咖哩甜甜地,唔算辣,就咁食都好正蒜蓉包好香蒜蓉牛油味,烤得好脆,放满黄咖哩蟹肉一齐食好惹味🌟大阪烧酱薯条第一次食呢款酱配薯条,估唔到原来几正,本身薯条炸得又脆又热,淋咗大阪烧酱喺面连埋啲木鱼丝之后,我觉得好味过点茄汁或者黑松露酱🌟碳烧香草羊扒•新薯露笋本身谂住叫7成熟,但职员好体贴咁建议我叫5成熟,果然冇介绍错羊扒5成熟可以令佢唔缩水亦唔会多血水,而且羊味浓得黎唔膻,腌得啱咸,肉质又嫩又淋,唔驶点个芥末酱都已经好够味🌟醉香脆皮烧鸡(半只)•香茅油饭呢碟饭绝对系全晚嘅亮点,完全震慑咗我鸡皮烧得超脆,脂肪又少,鸡肉嫩滑而且够熟,咸度腌得啱啱好,点埋个泰色海鲜辣酱黎食可以话系锦上添花香茅油饭有微微嘅香茅味,食入口唔油,味道同食开嘅海南鸡饭唔同🌟Ukiyo-e呢杯signature cocktail有微微嘅绿
🌟黄咖哩蟹肉•蒜蓉包
蟹肉份量好多,黄咖哩甜甜地,唔算辣,就咁食都好正
蒜蓉包好香蒜蓉牛油味,烤得好脆,放满黄咖哩蟹肉一齐食好惹味
🌟大阪烧酱薯条
🌟碳烧香草羊扒•新薯露笋
🌟醉香脆皮烧鸡(半只)•香茅油饭
呢碟饭绝对系全晚嘅亮点,完全震慑咗我
🌟Ukiyo-e
呢杯signature cocktail有微微嘅绿茶味同柚子汁嘅酸甜味,饮落几开胃消滞
🌟Fiesta
呢杯都系signature cocktail,但同另一杯截然不同,因为比较creamy,有啲奶香味同肉桂香味,几特别
呢餐不论饮品定野食都好高质,下次要约一大班朋友黎倾计食饭,试多啲其他菜式,真心推介!