中秋节同屋企人带埋个bb食饭,当然要拣个相对少人嘅地方,最后拣左圆方嘅Monsoon,平时Element都好少人,但可能因为系中秋,成条街都好多人。叫左软壳蟹米纸卷($128)、鲜虾柚子沙律($108)、沙嗲拼盘($138)、青咖喱鸡($158)、鲜虾炒泰式金边粉($138)、蒜蓉辣椒炒通菜($68),最后食唔饱就叫多左个鸭肉菠萝炒饭($128)。饮品就叫左个mocktail Lemon Berries Colada ($68)同椰青($58)。鲜虾柚子沙律唔错,最钟意佢啲柚子够甜,酸酸甜甜的适合作为前菜开下胃。软壳蟹米纸卷就有啲失望了,咬落去都唔系好觉得有软壳蟹,证明唔够脆都唔够味,食落去蔬菜嘅草青味较重。鲜虾炒泰式金边粉同平时喺泰国食嘅pad thai味道唔太相似,差左阵酸甜味,但如果当系普通炒粉食,其实都唔错。蒜蓉辣椒炒通菜就同平时嘅普通炒菜一样,味道不过不失。沙嗲拼盘包左鸡牛猪,三款肉质都叫唔错,沙嗲酱都叫惹味。青咖喱鸡对得起佢menu上嘅两只辣椒,不过咖喱质地同想像中嘅唔同,都几稀,用蒜蓉包沾会比较似浸汤嘅感觉,本来以为佢会系比较浓稠,呢度有啲失望。鸭肉菠萝炒饭中鸭肉重味,摆

蒜蓉辣椒炒通菜就同平时嘅普通炒菜一样,味道不过不失。
沙嗲拼盘包左鸡牛猪,三款肉质都叫唔错,沙嗲酱都叫惹味。
鸭肉菠萝炒饭中鸭肉重味,摆盘只铺喺炒饭上,有啲你还你我还我嘅感觉,而炒饭中嘅菠萝味道唔算太出。
饮品方面,椰青拣得几好,饮落去系清甜的,至于mocktail都足料,几重椰汁味。

餐厅环境几靓,几有feel,职员都热心,会主动帮手加水。至于食物方面,其实唔仔细食都会觉得okay,但当你仔细品尝时会发现有唔少不如期望嘅地方。总括而言,餐厅综合质素唔差,不过我未必会因为佢嘅食物而专登再去多次。
2022-09-10