2023-09-12
一踏入餐厅就闻到叉烧同盐焗鸡嘅香气,即刻觉得好肚饿。我地点咗叉烧煎蛋饭、海蜇盐焗手撕鸡饭、盐焗手撕鸡捞面同埋冬菇扒生菜,样样都好唔错。首先系叉烧煎蛋饭,叉烧肉质鲜嫩,煎蛋煮得刚好,饭粒粒分明,味道都好香。叉烧肉有啲微微甜味,同埋啲油脂分布得好均匀,一啖入口就感受到啲肉汁爆发出嚟。其次系海蜇盐焗手撕鸡饭,啲鸡肉好嫩好滑,加上啲盐焗味道更加突出。海蜇同埋啲青瓜配上啲手撕鸡肉,令到呢碗饭更加清爽健康。盐焗手撕鸡捞面亦都好入味,啲鸡肉好嫩好滑,捞面煮得弹牙有口感,啲酱汁同啲调味汁都好香浓。每啖都令人回味无穷。最后系冬菇扒生菜,清爽健康,生菜新鲜爽脆,冬菇煮得刚好。啲冬菇有啲微微甜味,同埋啲汁汁都好入味。之前都食过另一间炯记餐室,同样食物质素真心唔错,份量都足够,价钱亦都相对实惠,绝对系上班族一个好选择,价格经济实惠,食物美味。😋