2015-11-23 857 浏览
同男朋友庆祝周年纪念日, 佢话揾一间有情调既餐厅同我庆祝, 令到我有D期待。之前都唔知间餐厅叫咩名, 系去到个阵先知道叫做wing’s kitchen, 个名都几特别。男朋友好早就带我入去, 大概六点几, 可能佢一阵仲有野准备左, 所以餐厅入边都比左安静。一入到去, 个环境又真系几唔错, 系柔和既灯同舒情既音乐既配合下, 显得特别浪漫, 加上餐厅已经布置左圣诞既装饰, 又多添一份圣诞节既气氛, 令人好想快D庆祝圣诞节既来临。我地点左个2人既Luxury dinner set, 有2份餐汤、2份前菜、2份主餐、2杯饮品同甜品!点左餐一阵, 餐汤就到左。今日既餐汤系香草薯仔忌廉汤, 个汤好香, 而且非常足料,入边仲有D薯仔, 同忌廉汤好match, 增加左个汤既层次感。饮完个餐汤, 前菜就黎到喇。前菜系帕尔马火腿配香醋汁沙律, 睇卖相就非常唔错, 火腿有少少既咸味, 中和左香醋汁既酸性, 令到佢既味道岩岩好, 十分之开胃。跟住就到主餐喇, 男朋友叫左个8安士美国顶级西冷扒。牛扒非常大块, 熟度岩岩好(7成熟),切出黎既时候仲有少少肉汁, 肉质都颇为幼嫩。而我自己就叫左个黑松露酱鲜带子意大利
香草薯仔忌廉汤
点左餐一阵, 餐汤就到左。
今日既餐汤系香草薯仔忌廉汤, 个汤好香, 而且非常足料,
饮完个餐汤, 前菜就黎到喇。
帕尔马腿配香醋汁沙律
8安士美国顶级西冷扒
跟住就到主餐喇, 男朋友叫左个8安士美国顶级西冷扒。
牛扒非常大块, 熟度岩岩好(7成熟),
切出黎既时候仲有少少肉汁, 肉质都颇为幼嫩。
黑松露酱鲜带子意大利烩饭
而我自己就叫左个黑松露酱鲜带子意大利烩饭, 呢个饭真系抵称!
带子好大粒同弹牙, 而且烩饭配合黑松露酱非常香口,
令人想一食再食, 最后我仲快过男朋友食完D野。
Iced lemon tea & Orange Juice
饮品方面,我就叫左一杯orange juice而男朋友就叫左一杯 iced lemon tea。
食完烩饭再加上一杯冰冻既Orange Juice真系非常唔错!
士多啤梨味既奶冻
食完主餐仲有个甜品食, 今日既甜品系士多啤梨味既奶冻,
真系好岩我心意, 因为我本身个人都好钟意食奶冻, 而且仲要系士多啤梨味!
个奶冻质感好弹滑, 士多啤梨味又岩岩好。
我十分满意男朋友同我庆祝一周年既呢间餐厅, 气氛好有情调,
而且食物又唔错, 值得推介!
2015-11-05
庆祝纪念