2021-06-28
呢间舖系商业大厦嘅楼上舖,坐窗边有落地玻璃可以望下街景同楼景。午餐时段我哋叫左个星洲虾喇沙米线嘅lunch set,再以优惠价叫左个炸虾饼。之后散叫左一个炒金边粉同埋烧猪颈肉。由于同行友人唔系好食得泰国香料阵味,所以佢都唔太钟意食泰国野,今次都系就我先食,所以都拣番啲冇咁重香料嘅野俾佢,佢居然好满意呢一餐㖞,仲话觉得自己中意左食泰国野,哈哈。 佢个喇沙米线个汤底辣辣地又好重椰浆香味,令到个汤温和左好多,口感都好滑,食完哂啲料之后我哋连个汤都饮哂。入面有虾、鱼片同豆卜,当中豆卜吸晒啲汤最好食,一咬落去啲汤爆哂出黎。炸虾饼虽然系用优惠价加配,但一啲都唔马虎。佢啲虾肉整得好弹牙,外层都炸得好脆,仲要足足有四件,叫得套餐嘅人记得一定要加钱食呀!至于佢个烧猪颈肉都食得出有啲香茅味同炭烧味,我个人就中意个种香嘅,但友人就麻麻,佢一定要点个酱一齐食。个酱咸咸地,有啲似叉烧汁嘅味,点完系真系cum过左啲香茅味,各有所好啦。虽然系薄薄嘅一片片,但都食得出佢个肉质好弹牙,肥瘦都均匀。最后系金边粉,佢用蛋浆整左个网形嘅被舖左喺红红嘅金边粉上面,视觉效果好正,摆盘上都几有心思。金边粉入面落少少青柠汁落去酸酸地
最后系金边粉,佢用蛋浆整左个网形嘅被舖左喺红红嘅金边粉上面,视觉效果好正,摆盘上都几有心思。金边粉入面落少少青柠汁落去酸酸地好醒胃。再捞埋啲花生,湿湿地嘅面加脆脆地嘅口感都融合得唔错。不过略嫌个面炒得有啲碎同埋太痴埋一齐,捞同食埋上黎都有啲唔方便。
个日我哋去到撞正侍应们放饭落场嘅时间,静静地得一两枱,又可以唔受其他人骚扰慢慢享受咁食,所以用餐气氛都唔错。