2017-08-29 194 浏览
我依d 有时都几奄尖既C9, 成日要食好野,又要睇卖样🤣🤣今次因为老公话朋友黎试过真系好好食,所以极力推我黎食,如果唔系我都揾唔到依间珠珠😁先黎小食- 台湾黎既竹炭花生,好香口、脆卜卜依度有好多燘锅拣,例如海鲜、牛、猪等等,但我依d贪得无厌既C9就当然拣自选焖锅,可拣4款我地拣左猪腩片、美国安格斯牛柳粒、大肠、秀珍菇,酱就拣香辣鼓皇汁师傅拎出依个红色大瓶,打开,原来所有材料都分层隔放入里面。师傅先开炉,放一旧好似牛油既底油入锅里面。底油包含有药材,然后师傅将瓶内每一层既材料放入锅内。最下面一层蔬菜、再上一层系肉,下面既蔬菜蒸时散发水份调味料有酒、白胡椒、五香粉师博在旁搅拌酱,很「杰」,似啫哩状,佢解释系因为无水烹调,加入锅后会有好多水份。听到蔬菜渗出水份既「枝枝」声,好期待最后加入莞茜再蒸先夹粒牛,哗!刚才既调味已经里里外外进入左牛肉里面。猪肠肥肥地,好弹牙,猪肠香,少少辣,怕辣既我都觉得好好食猪肉好林,好juicy底既配菜有蕃薯、红椒、青椒、红萝卜、芹菜、车厘茄、洋、红枣、杞子...所以食材都保留返佢地原有既水份食到5成左右就加汤变涮涮锅我地点左 蔬菜野菌拼盘、手工鹅肝虾丸、手工牛肉
我依d 有时都几奄尖既C9, 成日要食好野,又要睇卖样🤣🤣

先黎小食- 台湾黎既竹炭花生,好香口、脆卜卜

师傅拎出依个红色大瓶,打开,原来所有材料都分层隔放入里面。

师傅先开炉,放一旧好似牛油既底油入锅里面。
底油包含有药材,然后师傅将瓶内每一层既材料放入锅内。

最下面一层蔬菜、再上一层系肉,下面既蔬菜蒸时散发水份

调味料有酒、白胡椒、五香粉
听到蔬菜渗出水份既「枝枝」声,好期待

最后加入莞茜再蒸

先夹粒牛,哗!刚才既调味已经里里外外进入左牛肉里面。
猪肠肥肥地,好弹牙,猪肠香,少少辣,怕辣既我都觉得好好食

猪肉好林,好juicy

所以食材都保留返佢地原有既水份

食到5成左右就加汤变涮涮锅

我地点左 蔬菜野菌拼盘、手工鹅肝虾丸、
手工牛肉芝心丸同出前一丁

加左水后,原先既猪肠、猪肉等变左另一食法,但仍然入味,同埋另一风味

手工鹅肝虾丸,真虾肉打出黎,真材实料,超弹牙,鹅肝系老公至爱

手工牛肉芝心丸,真牛肉打出黎,都系真材实料,仲要流心芝士

出前一丁索晒d精华,无落调味料都有好浓郁既味道

如果唔系老公话黎,真系林唔到尖沙咀依栋大厦有d 咁正既野食!
2017-08-28
  • 手工牛肉芝心丸