今日约咗个好耐冇见嘅auntie饮茶,佢建议嚟呢度,未入餐厅已经俾出面嘅布置吸引住,好中国化、劲中国𠪴史feel, 有啲以为自己去咗文化博物馆!🤣🤣我一向都觉得独享一个灌汤饺好奢侈,特别系呢个得奖点心:$128一只嘅天宝灌汤饺。今日最快上嘅点心就系呢个!一人一只😂😂👍🏼👍🏼。汤鲜甜,够哂热👍🏼,用料上乘(有相为证),真系温度、味道、速度都整哂。😂经典点心虾饺同烧卖当然唔少得,热辣辣、大大只、好好味。后面笼虾饺咁蒙,系因为啲蒸气涌上来嘅真实情况。😂唔好睇少呢笼荀尖鲜虾饺,佢都系得奖点心嚟㗎!今日呢碟柚皮鹅掌蒸排骨,卖相似小菜,味道好,鹅掌唔会太腍,排骨蒸得啱啱好,一咬离骨,最特别系碟底嘅柚皮,怀旧又好味,啲柚皮吸收哂肉嘅汁嘅精华,超好味。😋😋呢碟虽然唔系得奖食品,都好值得一试,不过$228系有啲贵嘅!😅😅。下面呢个睇落好似炸两嘅点心其实又系餐厅嘅得奖点心:五香脆牛腩肠粉,薄薄嘅肠粉包住脆脆嘅牛腩,认真特别兼好食。👍🏼👍🏼😋😋我见到好多枱人都叫咗一样黑黑圆㘣包类嘅嘢,Auntie话系竹炭焗叉烧包。睇真啲,外面原来系黑色嘅菠萝包,入面嘅叉烧,多汁、肉嫩又好味。😋😋呢个糖水系送嘅,餐单上面揾唔

蟹籽烧买

笋尖鲜虾饺

柚皮鹅掌蒸排骨

五香脆牛腩肠粉

竹炭焗叉烧包

呢个糖水系送嘅,餐单上面揾唔到!😂不过印象中好似系栗子合桃露。既滑溜又唔太甜,仲好够热𠻹!😋😋

走嘅时候行到门口先至发现,原来呢度有一幅墙摆满晒奖状,其实我估佢哋仲有好多未「晒」出嚟。😂

今日呢个午餐令我觉得原来点心唔系食嚟食去都系𠮶啲,呢度啲点心食材正、配搭有心思、温度够、味道好、外观靓。难怪攞咁多奖啦!

P. S. 今餐冇机会睇到张单,不过根据餐牌价钱,同会员有七五折,大概计到人均消费。虽然睇落人均消费都几高,但系以咁嘅质素都值得嘅!😊
蟹籽烧买
笋尖鲜虾饺