2023-10-10
♡ 尖沙咀人气高质泰国菜 | Milu Thai ♡-上次去铜锣湾试完呢一间泰菜餐厅 @miluthaitst 一直都觉得念念不忘😋最令人印象深刻,就梗系佢嘅火焰排骨。最近知道尖沙咀都开咗分店~ 就趁放咗工冲去食啦😆 果然冇令我失望。而且,新店设计嘅墙身色彩缤纷布满海洋生物✨ 好适合打卡。- ♡ 火焰烧鸡 ♡ $208呢个菜系呢度招牌菜😍店员首先拎咗烧鸡嚟 再用火点燃 ~ 喺视觉上真系好震撼‼️佢个皮烧得好脆卜卜,一食入口就有啲炭烧嘅香味,鸡肉肉质鲜嫩多汁,完全唔会干争争。佢嘅酱汁配得好正,甜甜嘅酱汁而且有点微辣。-♡ 生虾刺身 ♡ $108佢哋嘅刺身好新鲜,虾肉鲜甜弹牙,配埋泰式酱好好食😆-♡ 大头虾冬荫公汤 ♡ $128汤底好浓郁,而且好够辣。有大头虾嘅鲜味,大头虾仲要劲大只。有大量配料,提升汤嘅层次感。呢碗汤真系好开胃😛又辣🌶️得好过瘾-♡ 泰式烧牛柳 ♡ $98牛肉烧得刚刚好,好软腍外层带微微嘅焦香。佢嘅泰式酱汁又好开胃,不过唔点都系咁好食👍-♡ 通菜(马拉盏)♡ $88通菜炒得好香,亦都好够辣味带有马拉盏嘅独特香辣味道,而且味道浓郁。-♡ 龙眼冰 ♡ $36入面劲多龙
上次去铜锣湾试完呢一间泰菜餐厅 @miluthaitst
一直都觉得念念不忘😋
最令人印象深刻,就梗系佢嘅火焰排骨。
最近知道尖沙咀都开咗分店~
就趁放咗工冲去食啦😆
果然冇令我失望。
而且,新店设计嘅墙身色彩缤纷
布满海洋生物✨ 好适合打卡。
♡ 火焰烧鸡 ♡ $208
呢个菜系呢度招牌菜😍
店员首先拎咗烧鸡嚟
再用火点燃 ~ 喺视觉上真系好震撼‼️
佢个皮烧得好脆卜卜,
一食入口就有啲炭烧嘅香味,
鸡肉肉质鲜嫩多汁,完全唔会干争争。
佢嘅酱汁配得好正,
甜甜嘅酱汁而且有点微辣。
♡ 生虾刺身 ♡ $108
佢哋嘅刺身好新鲜,
虾肉鲜甜弹牙,
配埋泰式酱好好食😆
♡ 大头虾冬荫公汤 ♡ $128
汤底好浓郁,而且好够辣。
有大头虾嘅鲜味,大头虾仲要劲大只。
有大量配料,提升汤嘅层次感。
呢碗汤真系好开胃😛
又辣🌶️得好过瘾
♡ 泰式烧牛柳 ♡ $98
牛肉烧得刚刚好,好软腍
外层带微微嘅焦香。
佢嘅泰式酱汁又好开胃,
不过唔点都系咁好食👍
♡ 通菜(马拉盏)♡ $88
通菜炒得好香,亦都好够辣味
带有马拉盏嘅独特香辣味道,
而且味道浓郁。
♡ 龙眼冰 ♡ $36
入面劲多龙眼,劲滋润。
♡ 珍多冰 ♡ $36
嚟到泰国餐厅,
一定要饮珍多冰,
消暑啱晒🥰
❥
⇢店铺资料:
Milu Thai มิลู่ไทย (尖沙咀)
尖沙咀亚士厘道24-38号天星大厦4楼
🔍寻找同区美食📍
➾ #矿泥黄X尖沙咀
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去处 #香港小店 #相机食先 #手机食先#拍拖好去处
#香港美食地图#香港美食指南
#香港探店 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去处 #尖沙咀餐厅