2018-01-23
约左草根妹妹系去日本之前行一行尖沙咀,惊1月去日本会冻,以防万一都系买定d御寒衣物。买完晒野又要谂去边到食好,呢个时侯又系上ig同op serach 餐厅嘅时间。唔想食连锁餐厅,俾我地揾到间楼上cafe"Co-Dining Space",见好评都唔少,又好近海港城,决定一于去试一试。餐厅环境简洁,以木同白色装修为主,中间有张大枱可以俾一大班姊妹嚟gathering~ 去cafe当然要先点饮品。草根姐姐拣左养生嘅热饮茉莉桂花红茶 ($34) 妹妹拣左韩国柚子蜜 ($36)点知桂花红茶好淡,果然太健康嘅嘢都系唔太适合草根主食叫左2个一齐share~招牌黑松露菌面包蟹盖意大利饭($198)Black Truffle Risitto with Bread Crab草根嚟之前做过功课,上网睇左知道蟹饭系会酿入蟹盖内,所以以为饭量会好少🦀不过一见到有黑松露又忍唔住叫左🙈蟹饭上枱时发现比想像中大,成个蟹盖都酿满晒👍🏻味道唔错,饭中有好多芝士同一丝丝嘅蟹肉🦀意大利饭口感属于软身嘅港人口味,饭面有一大匙黑松露,但实质唔太食到有黑松露味,但饭粒吸满酱汁,好滋味🤤不过价钱就真系比较进取西班牙黑毛猪串烧配甜蕃
点知桂花红茶好淡,果然太健康嘅嘢都系唔太适合草根
主食叫左2个一齐share~
招牌黑松露菌面包蟹盖意大利饭($198)
西班牙黑毛猪串烧配甜蕃薯条($192)
Grilled Spanish Iberico Pork Skewer • Sweet Photato Fried
串烧有3串,以黑毛猪🐖同车厘茄🍅相间。每串嘅肉粒都几大嚿,黑毛猪嘅肉质明显比一般猪肉粒柔软😋烧完都唔会干,富肉汁,车厘茄又甜又juicy💧仲有薯蓉同蕃薯条做配菜🍟,前者口感软滑,后者炸至香脆,整体颇高质👍🏻
Co-DS小食拼盆(小/大)($158/$208)
(水牛城鸡翼,意大利牛肉丸,德国肠,炸鱼手指,炸洋葱圈)
Co-DS Snacks Combo (Buffalo Wings, Meat Balls, German Sausages, Fish Fillet Fingers, Onion Rings)
草根另外仲叫多咗个细嘅小食拼盘share, 拼盘有炸洋葱圈、水牛城鸡翼、意大利牛肉丸、德国肠、炸鱼手指。草根姐姐本身唔太中意食炸野,加上鸡翼整得较干,味道麻麻地(真心觉得草根爸👨🏻🍳整嘅鸡翼好食到可以拎出去卖😋❤️),觉得成个拼盘整体只属不过不失😯可幸其他炸物唔会炸到好干,只系感觉上食物份量唔算多,肠仔亦只有一条,以价钱而言未算抵食🙈
其实呢间楼上cafe依物质素唔错,服务同环境卫生都好好╴不过价钱真系比较贵左d,