2009-08-31 35 浏览
自问唔系好识食, 会周围揾野食既食家.我既意见, 唔专业, 但应该代表了某部份同我一样不太会讲究的普罗大众.我既要求好简单, 就系好食, 抵食, 唔驶等食.基于呢几个条件, 尖沙咀呢个地区虽说有大把美食, 但对小妹来说往往揾食艰难.唔系太高档, 就系唔抵食, 好食又抵食果D又经常要等位.上星期去完电脑展, 已经无乜精力.上网揾下食咩好, 见到彩云轩新上榜, 就唔理三七廿一冲上新港.见到鼎泰丰出面排晒大队.. 其实食餐饭, 做咩要咁辛苦!?入到彩云轩, 都估唔到, 全院满座.心谂: 唔系呱, tst 呢d年青人饭聚既地方, 连酒楼都咁受欢迎!?知客姐姐似有天眼, 即刻话呢排唔知点解多左好多后生仔女黎食饭.我同佢讲, 可能因为佢上左openrice好评榜.知客姐姐一脸狐疑, 大概都唔知咩叫openrice.好彩, 我同男友2人, 好快就有张细台.根据其他食家既推介, 我拣左个皮蛋豆腐, 麻辣牛肚.唔知点解我个皮蛋豆腐同其他人食果个不太一样(见图),不过我非常欣赏师傅可以将豆腐切到超薄!豆腐的确如其他食家讲的好滑. 当然, 滑既豆腐一般都欠d豆香, 但衬埋d溏心皮蛋同麻酱, 好好味.牛肚既酱
自问唔系好识食, 会周围揾野食既食家.
我既要求好简单, 就系好食, 抵食, 唔驶等食.
唔系太高档, 就系唔抵食, 好食又抵食果D又经常要等位.
上星期去完电脑展, 已经无乜精力.
见到鼎泰丰出面排晒大队.. 其实食餐饭, 做咩要咁辛苦!?
入到彩云轩, 都估唔到, 全院满座.
我同佢讲, 可能因为佢上左openrice好评榜.
知客姐姐一脸狐疑, 大概都唔知咩叫openrice.
好彩, 我同男友2人, 好快就有张细台.
根据其他食家既推介, 我拣左个皮蛋豆腐, 麻辣牛肚.
唔知点解我个皮蛋豆腐同其他人食果个不太一样(见图),
不过我非常欣赏师傅可以将豆腐切到超薄!
牛肚既酱料都好惹味, 而且唔会太辣, 我呢个唔太食得辣既人都食到.
之后点左个叫"求其君子"既小菜, 纯粹贪得意~ 原来系苦瓜酿鱼肉.
本身唔好苦瓜, 亦怕酿鱼肉有惺味.
但呢个求其君子一d都唔求祈, 卖相不错, 苦瓜唔苦, 系甘甘地, 鱼肉无惺味, 而且好弹牙, 仲以为系猪肉.
menu仲有一个好搞野既小菜叫"豉豉旦旦", 下次或许再试下~

重点推介系今晚既重头戏: 果皮蒸咸鲜黄鱼
咸鲜鱼, 其实系咸鱼d fd. 一样系用盐"腌"过既鱼.
唔同既系咸鲜鱼唔系晒到干晒先食既鱼, 所以仍然保持嫩肉.
以前系大陆食过, 觉得好正, 估唔到香港都食得到.
鱼好滑, 鱼肉带点咸, 加埋果皮, 送饭一流!

最后因为太饱, 食唔落推介既心太软, 叫左几杯仔冻冰冰既甜品.
推介桂花榚.
甜品卖相似曾相识, 先知道原来同我至爱的V CUISINE同一集团.
食到捧住个肚, 唔驶等位又好味, 都系$120一个人, 尖沙咀区去边到揾.

麻辣牛肚
皮蛋豆腐