今次我哋一班朋友一行六人因为要就大家方便嘅关系,所以今次嘅朋友聚会就拣咗喺尖沙咀诺士佛台嘅一间西餐厅名叫Port,呢间餐厅嘅地理位置十分之优越,喺The One行过去唔驶三分钟就十分之容易揾到, 餐厅嘅装修十分之有外国feel, 呢一间餐厅亦都吸引佐好多嚟香港旅行嘅外国人光顾!  今次我哋六个人主要喺度饮下酒食下西式小食, 呢度有一样嘢好明显做得好好亦都系今次光顾嘅highlight就系依度嘅cocktail! 先讲下呢一间餐厅嘅食物卡里斯塔 (Caritas)呢一个卡里塔斯嘅内容有煮猪肉,黏果酸莎莎酱, 白乳酪, 慢煮猪肉十分之入味,肉质方面厨师掌握得好好,猪肉话系慢煮嘅但系肉质冇话太靭或者好嚡口! 咸同甜嘅味道相对都较为重,但wrap起个皮一齐食嘅话就恰到好处! Crispy Chicharrones呢一度菜嘅内容有脆皮(Chicharrones) 慢烤猪肉, 薯片, 佢最精彩嘅部分就系猪嘅脆皮, 可能系因为新鲜烤焗出嚟嘅关系食落口真系扑扑脆! 乳猪肉亦都十分之弹牙一啲都唔靭! 钟意食猪嘅朋友可以试下呢一道菜!Flat Pizza (蘑菇 Mushroom) $98一个薄饼嘅薄饼皮
先讲下呢一间餐厅嘅食物

Flat Pizza (蘑菇 Mushroom) $98
Flat Pizza (蘑菇 Mushroom)
一个薄饼嘅薄饼皮做得好薄,脆脆哋,内容有烤蘑菇, 迷迭香, 奶油山羊芝士, 味道方面蘑菇味都几香,但感觉上好似落多左少少油, 但问题不大, 𩠌酒几好!
以下三款系我饮咗嘅cocktail, 三款酒都好有惊喜,可以睇得出调酒师系摆咗好多心机落去设计同埋调制出嚟!

Fatal Instinct (致命诱惑)$110
致命诱惑 (Fatal Instinct)
呢一杯致命诱惑(Fatal Instinct) 主要系用bacardi 151做主酒,配合荔枝同埋罗勒叶加菠萝汁做出嚟嘅! 口感好easy to drink, 味道好似饮紧一杯有酒精嘅Tropical mocktail 荔枝配合罗勒叶有一种生果甜而又清新嘅感觉,菠萝汁弥补咗荔枝欠缺嘅鲜果汁味, 杯嘢饮既主酒系用咗bacardi 151 所以酒精嘅味道亦都十分之明显, 所以成杯嘢饮取得咗一个好好嘅生果味同酒精嘅平衡, 钟意饮Fruity又Refreshing嘅朋友呢杯嘢值得一试!
Port Martini - Gin Twist (龙卷风)
呢杯龙卷风系以绿色水果为主题- 主酒系Gin酒, 配合酸苹果汁同埋Midori,加新鲜奇异果炮制出嚟, 味道方面主要系Midori既蜜瓜味同埋Gin酒最为明显跟住就系酸苹果汁同埋奇异果, 因为有Midori嘅味道所以令到杯嘢饮好容易入口,佢有一种好似食紧蜜瓜糖嘅味道, 钟意Midori嘅朋友呢杯嘢值得一试!
Flaming Sweetheart 烈焰甜心
喺今次我哋聚会嘅最后期,我叫咗呢一杯名叫Flaming sweetheart 烈焰红心嘅shooter,呢杯嘢嘅内容系 Bacardi 151, Creme de Menthe, Creme de Bananues, 佢嘅卖相十分之吸引, 味道方面就偏甜,有薄荷味同少量香蕉味,但酒精味亦都十分之重!
总括嚟讲呢间餐厅最突出之处就系佢好比心机做好佢嘅cocktail, 钟意饮嘢尤其是钟意饮cocktail嘅朋友呢间餐厅系一个好好嘅选择!
2016-11-14
Flat Pizza (蘑菇 Mushroom)
致命诱惑 (Fatal Instinct)