2019-07-02 131 浏览
今次难得去到尖沙咀一间又艺人黄长兴开嘅法国餐厅入边食传统嘅法菜,果然如同期望一样地高质🥰========================招牌四人套餐 $3368/4 original price$1980/4 special price========================餐包配黑松露牛油店员话我地知原来每日嘅牛油都唔会一样,今日就啱啱系黑松露牛油,淡淡嘅黑松露牛油混入略硬身嘅法包开左我胃口🤪========================烟三文鱼马卡龙第一次尝试一种口味咁特别嘅马卡龙🤤平时都系食开甜味居多,但依只烟三文鱼内馅嘅味道几突出,感觉好特别😆========================招牌海鲜拼盘 🦐拼盘内用咗嘅海鲜食材蚬肉龙虾海虾生蚝等等都颇为新鲜,食到淡淡海水味好Fresh,而个人就对爽口弹牙嘅海虾情有独钟😌========================法式蟹饼🦀蟹饼放咗喺铁锅钟送到上枱竟然吱吱声新鲜热辣切啰可以好清楚见到一丝丝嘅蟹肉,不过就油份就有啲过多,比较油腻,食物食落就会偏济🤭========================蒜辣龙虾汁蓝青口扁意粉🍝
招牌四人套餐
$3368/4 original price
$1980/4 special price
餐包配黑松露牛油
烟三文鱼马卡龙
招牌海鲜拼盘 🦐
法式蟹饼🦀
蒜辣龙虾汁蓝青口扁意粉🍝
个人好钟意依碟扁意粉,意粉质感上弹牙爽口唔会偏冧,时间控制得啱啱好,最吸引嘅就系佢用上新鲜龙虾汁已制成嘅龙虾汁,再加上淡淡嘅蒜香同香辣食落相当惹味😋
风干熟成美国优质谷饲有骨肉眼🥩
作为肉食瘦啲架真系不得不提啦😆肉眼扒经黑椒同盐吊味之后肉味重,脂肪含量亦唔算多,啱晒我依啲篇钟意瘦肉嘅人,筋亦都唔算多唔会韧身
薯条配黑松露蛋黄酱🍟
薯条相当香脆,食落相当香脆,食屎放内阻变动左之后依然唔会过冧,附上嘅黑松露蛋黄酱同薯条相当夹即使有番茄酱大家都冇点到🤩
蛋白霜蛋糕配热情果酱🍰
食完一餐咁丰盛嘅晚饭之后甜品细细个就啱啦😉蛋白霜意外地甜度适中,唔会太甜,烤焗嘅时间亦都啱啱好🤓
======================== .
巧味道指数👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食过指数🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
锡荷包指数💸:👧🏻👧🏻
服务正指数👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
环境靓指数👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 La Mer Restaurant & Lounge (尖沙咀)
尖沙咀金马伦道48号中国保险大厦1楼AB室
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食