我真系好钟意喺尖咀行街街,但游客区嘢食真系特别贵,最近有朋友推荐呢间泰式船面,几近弥敦道,如果行过都可以入去试下! ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ 1️⃣ 烟鸭胸船汤河粉 ($72) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 我好钟意有得自己配搭粉面底/汤底嘅面!呢间有三种汤:清汤、船汤、冬阴公汤,我惊辣得滞,拣咗船汤,里面好多𩠌~有鱼蛋、炸猪油渣 (?)、萝卜,仲有秋葵!好有趣嘅配搭呢 ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝ 2️⃣ 鸡髀肉冬阴公汤金边粉 ($72) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 冬阴公汤比我想像中冇咁辣!但好香,味道好足,仲有海鲜喺里面,红红哋色睇落就好有食欲~♡⸜(˃ ᵕ ˂ )⸝ 金边粉都好好食,同冬阴公汤好夹!不过有啲细碗,如果食完仲肚饿嘅话可以嗌多个小食(或者好似🐻咁食埋我𠮶碗 -.-) 3️⃣ 泰式青柠梳打特饮 ($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 好清爽!唔会太甜,如果配埋冬阴公汤一齐食,会觉得自己好似真系喺泰国食紧船河咁~ 4️⃣ 泰式蝶豆花特饮 ($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 本身嗌呢碗系想用嚟打卡,但颜色比我想像中深,影相唔算太出彩,不过都几好饮,俾佢过关啦! ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆

1️⃣ 烟鸭胸船汤河粉 ($72) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

3️⃣ 泰式青柠梳打特饮 ($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎