2023-11-06
尖沙咀嘅Mr Korea BBQ系一间地道韩式烧肉餐厅,环境气氛热闹,食物质素高,仲不限用餐时间,价钱合理,依家仲有1830前离座及2130后入座有现金8折优惠。- 酱油海鲜拼盘 :呢个拼盘包括两只酱油蟹、四只酱油鲍鱼、六只酱油虾同埋一碗紫菜饭。酱油蟹系餐厅嘅招牌菜之一,蟹肉鲜甜,蟹膏浓郁,配埋紫菜饭食,好有韩国风味。酱油鲍鱼同虾都好新鲜,肉质弹牙,酱油汁唔会过咸,带出海鲜嘅鲜味。呢个拼盘份量十足,适合三至四人分享。- 韩式烧肉:我拣咗黑毛猪梅肉 、猪颈肉 、护心肉同埋腌制牛肋骨肉 。黑毛猪梅肉系韩国嘅特产,肉质嫩滑,有猪油香,烧完后用生菜包住食,好清新。猪颈肉同护心肉都好肥美,烧得香口,肉汁丰富。腌制牛肋骨肉系用韩式酱料腌过,味道浓郁,肉质松化,好易入味。餐厅提供唔同嘅酱料同配菜,可以自由配搭,增加烧肉嘅变化。- 水冷面 :呢个系韩国嘅夏日美食,用冰镇嘅面条,可以配埋秘制酱汁、梨丝、腌萝卜同半只鸡蛋。面条弹牙爽口,酱汁清新开胃,可以解烧肉所带的油腻感,亦好适合消暑。- 泡菜煎饼 :呢个系韩国嘅小吃,外脆内软,泡菜嘅酸辣味同面粉嘅香味好夹。餐厅提供嘅酱汁,增加煎饼嘅风味。- 雪葩 :呢
- 雪葩 :呢个系韩国嘅甜品,用新鲜水果制成,有苹果、柠檬同桃三种口味。我试哂三款口味,全部都好清爽,水果味浓,适合食完烧肉后食。
- 饮品:我饮咗蜜桃味烧酒 同埋自家制柚子gin tonic 。蜜桃味烧酒酒味唔重,甜甜嘅,好易入口。自家制柚子gin tonic系用韩国嘅柚子同gin同汤力水混合,柚子嘅香气同gin嘅清爽好夹,汤力水增加气泡感,好适合夏天饮。