2018-09-22
一个人去完尖沙咀买野,喺金马伦道揾地方医肚,成条街都系人,好多食店做游客生意价钱开到好贵,又唔好食,经过一间有河粉麺吃又光猛的,谂住清清地,一于试吓啦。餐厅走潮州食物风格,有好多卤水食物,亦有牛的不同部位,我决定要一个招牌河,一次过可以试晒佢哋嘅三种牛肉:牛腩,牛筋,牛肚。又贪心地叫左一个卤水拼盘。剔好交出去,仲可以拣配菜。枱面亦有三种自制酱,有我最钟意食嘅黄辣椒酱,酸酸辣辣好开胃。佢哋嘅餐具用品,全部都好干净好有心。先试左牛河牛腩唔老,味道香及稍咸。牛筋有咬劲,十分入味。牛肚好干浄,同样十分入味。汤底浓郁,加上芽菜芫荽等,成碗河粉好夹,俾我清晒。以前喺出边食拼盘,通常煮到烂溶溶一大堆野,呢间唔会,同时腌得好入味,佢地猪手好似好出名,拼盘入边就有猪手,猪手好好味,仲有我最钟意嘅猪肠,同埋卤水入边唔可以缺少嘅豆腐,豆腐超好吃, 可以送饭tim! 好满足嘅一餐。—————————————如果喜欢我嘅文章,请喺下边襟个心俾我,鼓励下我继续写食评。多谢你。❤️
佢哋嘅餐具用品,全部都好干净好有心。先试左牛河
牛腩唔老,味道香及稍咸。
牛筋有咬劲,十分入味。
牛肚好干浄,同样十分入味。
汤底浓郁,加上芽菜芫荽等,成碗河粉好夹,俾我清晒。
好满足嘅一餐。
—————————————